Strony

niedziela, 26 stycznia 2014

Placki po węgiersku


Uwielbiane przeze mnie, a także przez całą moją rodzinę.
Spotykane chyba w każdej restauracji w Polsce- od morza, aż po góry!
Placki po węgiersku- nazywane tak ze względu na pikantny gulasz z dodatkiem papryki.
Na Podhalu znane pod inną nazwą- placki po zbójnicku.
Gulasz przygotowywany jest z mięsa wołowego lub wieprzowego.
Nie trzeba się o nich rozpisywać- bo zna je chyba każdy :)



Składniki:


1 kg szynki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
2 pikantne papryczki
mieszanka papryki w proszku ( słodka + ostra )
świeżo zmielony pieprz kolorowy
sól
ziele angielskie, liść laurowy
3-4 łyżki śmietany
3 łyżki mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu
około 1,5 l wody
tłuszcz do smażenia mięsa
Oscypek lub inny ser- do posypania gotowego dania

Placki:


1,5 kg ziemniaków
2 jajka
2-3 małe cebule
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej- do smażenia

Surówka z niebieskiej kapusty:


połówka główki niebieskiej kapusty
1 kwaśne jabłko
1 mała cebula
około 100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
  sól, pieprz

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę, następnie posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką w proszku.
Tak przygotowane mięso wrzucamy do rondla z rozgrzanym tłuszczem i obsmażamy z każdej strony.
Przesmażone mięso zalewamy wodą, dodajemy ostre papryczki oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Mięso gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy stanie się miękkie.
Pod koniec gotowania gulasz zagęszczamy za pomocą mąki, następnie dodajemy śmietanę.
Na sam koniec do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu, który znajduje się tutaj.


Surówka z niebieskiej kapusty:


Kapustę drobno siekamy, dodajemy jabłko przetarte na dużych okach tarki oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę. 
Do kapusty dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. 
Surówkę doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy ją na pół godziny do "przegryzienia".

Placki na koniec posypałam drobno startym Oscypkiem. 

Można go też zastąpić odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata