Strony

niedziela, 9 lutego 2014

Schab wieprzowy a' la sztufada


Schab zachwycił wszystkich domowników...
Był bardzo soczysty i smakował wyśmienicie :)





Składniki:



1,2 kg schabu wieprzowego bez kości 
100 g wędzonej słoniny
1 cebula
kilka suszonych grzybów
papryka mielona ( ostra+ słodka )
sól, pieprz
liście laurowe, ziele angielskie
około 50 ml śmietany 18%


Buraczki z chrzanem:


1 kg buraków
sok z połowy cytryny
1 łyżka startego chrzanu
sól, pieprz, cukier


Przygotowanie:



Dzień przed planowanym pieczeniem schabu przygotowujemy słoninę- kroimy ją w długie słupki, następnie każdy słupek przekładamy folią ( tak aby się nie zlepiały ze sobą ) i wkładamy na noc do zamrażalnika. 
Następnego dnia, w schabie robimy nacięcia ostrym nożem. 
W powstałe otwory wkładamy zmrożone kawałki słoniny.
Dzięki temu, że słupki słoniny zamroziliśmy, teraz bez problemu możemy umieścić je w mięsie.
Mięso posypujemy z każdej strony papryką, solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso umieszczamy w woreczku do zapiekania w piekarniku.
Do woreczka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, kilka suszonych grzybów, 2-3 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Szczelnie zamknięty worek wkładamy do brytfanki, następnie całość umieszczamy w nagrzanym do 180C piekarniku.
Mięso pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie przecinamy worek i mięso pieczemy jeszcze przez około 30 minut ( po 15 minutach przewracamy mięso, tak aby zarumieniło się z każdej strony )
Powstały sos wraz grzybkami i cebulą zlewamy do garnka, rozdrabniamy blenderem i dodajemy do niego odrobinę kwaśnej śmietany.


Buraczki z chrzanem:


Buraki gotujemy ze skórką. 
Ugotowane i wystudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki. 
Do startych buraków dodajemy chrzan i sok z cytryny.
Całość doprawiamy za pomocą cukru, soli i pieprzu.
Przed podaniem, buraczki należy schłodzić w lodówce.








6 komentarzy:

  1. wyśmienity schabik, też taki robię i jest przepyszny, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadziewany schab - rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi sie ten przepis.W najbliższym czasie go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) mnie zachwycił schab w takim wydaniu...
      i te buraczki...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata