Strony

środa, 26 marca 2014

Domowy chrzan


Ile łez wylałam kiedy ścierałam ten chrzan...
Siekanie cebuli przy tym to pestka ;)
Ale za to smak nieporównywalny do tego kupionego w sklepie...
Chrzanić wszystko! Mam swój chrzan :)



Składniki:


1 kg korzenia chrzanu 
1 szklanka gorącej wody
ocet jabłkowy oraz cukier- według uznania

Przygotowanie:


Chrzan dokładnie myjemy, następnie obieramy.
Jeśli korzeń chrzanu jest wysuszony, należy zalać go zimną wodą i pozostawić na około godzinę.
Wymoczony chrzan osuszamy ścierką i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Ja ścierałam na tych, których zwykle używam do ścierania ziemniaków na placki...
Mimo tego, że robiłam to z pomocą maszynki elektrycznej nie obyło się bez łez.
Starty chrzan zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy około 1/4 szklanki octu jabłkowego oraz 5-6 łyżek cukru.
Oczywiście wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać...
Mój chrzan wyszedł bardzo ostry... 
Aby złagodzić jego smak, zaraz po starciu możemy wrzucić go na sito i przelać wrzątkiem.
Chrzan przełożyłam do małych słoików i pasteryzowałam około 8 minut.
Przed podaniem, chrzan możemy wymieszać z odrobiną śmietany- co dodatkowo złagodzi jego smak.






6 komentarzy:

  1. Agatko...a płakałaś bardzo czy troszkę przy chrzanie? Mnie to wygonili bo mówili że będzie za słony :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu dałam rade ;) byłam dzielna i starałam się nie płakać do miski :)

      Usuń
  2. Agata,nie bądź taka...daj słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i to jest to.Nie ma jak swój domowy chrzan.To na pewno były łzy szczęścia,że masz swój chrzan.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny na świąteczny stół ale oczywiście nie tylko. Uwielbiam jako dodatek do kanapek - mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że słoiczki dotrwają do Wielkanocy :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata