Majówka zachęca do grillowania!
Ja zachęcam do zrobienia domowych burgerów :)
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wołowego ( około 200 g na jedną porcję )
1 jajko
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Dodatki:
plastry pomidora
liście sałaty ( może być sałata lodowa )
plastry żółtego sera
cebula czerwona
sos BBQ lub pomidorowy, sos majonezowo-czosnkowy
Przygotowanie:
Wołowinę mielimy w maszynce używając sita o średnich oczkach.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz poszatkowane ząbki czosnku.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami, następnie formujemy burgery.
Gotowe burgery kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy około 3 minuty z każdej strony.
Ja dla pewności lekko nacinam kawałek burgera i sprawdzam czy w środku nie pozostał surowy.
Jeśli tak by się zdarzyło, pozostawiamy mięso na ruszcie na około 1,5 minuty.
Pod koniec grillowania na każdą porcję mięsa możemy ułożyć plaster żółtego sera,
tak aby pod wpływem wysokiej temperatury lekko się roztopił.
Burgery układamy na bułce przełożonej liściem sałaty i układamy na nim ulubione dodatki
np. pomidor, cebula, ogórek kiszony itp.
Jako dodatek do burgerów podajemy też ulubiony sos.
Przepis na domowe bułki do hamburgerów znajdziecie tutaj
Klasyka. Moją wersję nazywa się w rodzinie Miśburgerami :D
OdpowiedzUsuń