Strony

sobota, 24 maja 2014

Kompot z rabarbaru


Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się rabarbarem pokrojonym w kostkę i obsypanym cukrem...
Jego kwaskowaty smak doskonale orzeźwiał w upalne dni...
Dziś nadal mam do niego słabość ;) 
Nie ma to jak zjeść kawałek ciasta drożdżowego,
 lub napić się kompotu z rabarbarem...



Składniki:


500-600 g rabarbaru
2-3 słodkie jabłka
około 3-4 łyżki cukru
około 3 litry wody

Przygotowanie:


Rabarbar dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy jego części liściaste.
Następnie obieramy go najcieniej jak tylko się nam uda.
Rabarbar kroimy na kawałki ( około 1-1,5 cm ) i wrzucamy go do garnka .
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
Rabarbar i jabłka zalewamy wodą, całość zagotowujemy.
Gorący kompot słodzimy do smaku.
Kompot podajemy schłodzony.
Możemy podać go z dodatkiem kostek lodu i liści mięty,
co sprawi, że kompot stanie się bardziej orzeźwiający...








5 komentarzy:

  1. Tak się rozsmakowałem w kompocie z rabarbaru,że gotuje codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty kusisz-a ja uwielbiam rabarbar....... jak przychodzi sezon kompot gotuje prawie codziennie.
    Do gotowania dodaję jeszcze laske cynamonu i kilka gozdzików-w takim wydaniu jest przepyszny...bije nawet na głowe moją wodę mietową z cytryną :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To smak który przywołuje wspomnienia! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne rozwiązanie na upał:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata