Strony

środa, 28 maja 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym


Smaczne i proste danie... a co najważniejsze, jest bardzo sycące :)
Doskonale sprawdzi się jako przekąska lub drugie danie.

 

Składniki:


3 cukinie
400 g mięsa mielonego ( wieprzowego )
kilka plastrów Mozzarelli
5-6 pomidorków koktajlowych
250 ml pasty pomidorowej
sól, pieprz

Przygotowanie:


Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy jej końcówki i przekrawamy wzdłuż. 
Następnie wydrążamy, tak żeby powstały łódeczki.
W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 180C z funkcją grillowania.
Wydrążoną cukinię faszerujemy mięsem i zalewamy pastą pomidorową.
Tak przygotowaną cukinię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
Mozzarellę i pomidorki kroimy w plastry, następnie układamy na podpieczonej cukinii. 
Całość zapiekamy jeszcze przez 3-4 minuty.
Przed podaniem cukinię posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.







4 komentarze:

  1. Uwielbiam taką cukienię! Zapraszam do mnie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zapiekany ser mozzrrella. Ciekawy przepis. Całość ładnie i kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lecę zaraz do sklepu po cukinię i ją zrobię :) !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata