Strony

sobota, 14 czerwca 2014

Ciasto kokosowe


Ciasto uwielbiane przez wszystkich domowników...
Jest absolutnym HITEM zwłaszcza dla mojej siostry :)
Pamiętam jak w dzieciństwie mama zamawiała to ciasto. na szczególne okazje,
u MISTRZYNI miejscowych wypieków.
Po wielu latach przepis trafił do mojej ręki.
A dziś chcę się nim z Wami podzielić... 
Mam nadzieję, że ciasto kokosowe również Was zachwyci!



Składniki:

 

Warstwa kokosu:

 

3 białka jajek
200 g cukru
300 g wiórków kokosowych

Biszkopt:

 

6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

 

3 żółtka jajek
3 łyżki mąki tortowej
500 ml mleka
100 g cukru
garść wiórków kokosowych
1 opakowanie cukru wanilinowego 
1 kostka masła
3/4 kostki margaryny do pieczenia

Polewa:

 

100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
50 ml mleka

Dodatkowo słoik powideł śliwkowych.

Przygotowanie:

  

Najlepiej jeśli w pierwszej kolejności przygotujemy warstwę kokosu.
Kiedy kokos umieścimy w piekarniku będziemy mieli wystarczająco dużo czasu, 
aby zrobić masę na biszkopt.


Warstwa kokosu:

 

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier ( nie przerywając miksowania ).
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika
( 175C, funkcja termoobieg ).
Całość pieczemy na złoty kolor ( około 20 minut ).

Biszkopt:

 

Najpierw oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
 Następnie zmniejszamy obroty miksera, stopniowo dodajemy po jednym żółtku i odrobinie cukru.
Miksujemy do momentu, kiedy masa na biszkopt będzie delikatna i puszysta.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej proszek do pieczenia.
Mąkę delikatnie łączymy z masą, tak aby nie pozostały żadne grudki. 
Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 20-25 minut w nagrzanym piekarniku ( 175C, funkcja termoobieg ).
Wystudzony biszkopt przecinamy wzdłuż, tak aby powstały dwa placki.


Krem:


W 200 ml mleka mieszamy żółtka z mąką, tak aby nie pozostały żadne grudki.
Do reszty mleka wsypujemy cukier, wiórki kokosowe oraz cukier wanilinowy- całość zagotowujemy.
Do gotującego się mleka wlewamy mleko wymieszane z mąką i żółtkami.
Budyń cały czas mieszamy żeby się nie przypalił, do momentu aż zgęstnieje.
Gdy budyń wystygnie, ucieramy masło z margaryną do pieczenia.
Po połączeniu margaryny z masłem dodajemy po łyżce ugotowany budyń.
Wszystko mieszamy z pomocą miksera.


Pierwszą połowę biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, oraz połową kremu.
Następnie nakładamy drugą połowę biszkoptu i smarujemy go resztą kremu.
Na wierzch kładziemy placek kokosowy.

Czekoladę roztapiamy z dodatkiem masła i mleka w kąpieli wodnej.
Ciasto polewamy z wierzchu polewą czekoladową.

Ciasto wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

Zapraszam do udziału w konkursie urodzinowym:

Pierwsze Urodziny Domowo i ze smakiem

 









12 komentarzy:

  1. Kokosowe? To coś dla mnie:) Bardzo lubię takie ciasta. Narobiłaś mi smaku na to właśnie, kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam kokosowe wypieki, Twój mnie zachwycił !

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę,że dzis nie tylko u mnie jest kokosowo :)
    ciacho kusi swoim wyglądem...
    pozdrawiam i cudownej niedzieli życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany! Jaki rarytas :) Do tego pięknie podany.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, że robi furorę wśród gości, wygląda bowiem znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda znakomicie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam :) polecam ,nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie, musi fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest rewelacyjne, a krem doskonale sprawdza się też przy robieniu tortów :)

      Usuń
  9. Obłędne ciacho :) ! Powiem Ci, że ostatnio jakoś szczególnie upodobałam sobie smak kokosa więc coś dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz sprawdzić ten przepis!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata