Strony

piątek, 13 czerwca 2014

Szałot ze śmietaną


Wprowadzam lato do mojej kuchni...

Uwielbiam letnie obiady i dodatki do nich.
Mają być proste i szybkie w przygotowaniu...
W upalne dni najbardziej pragniemy się ochłodzić, a dzisiejszy dodatek obiadowy doskonale
się sprawdza przy wysokich temperaturach :)
Wczoraj obrabowałam ogródek sąsiadki i oto co przyniosłam do domu...
Świeża zielona sałata!


Składniki:


2 duże główki zielonej sałaty
150 ml kwaśnej śmietany 18%

Zalewa:

około 500 ml wody
50 ml octu ( jabłkowego )
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:


Sałatę dokładnie myjemy pod bieżącą, tak aby usunąć resztki ziemi.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i ugniatamy widelcem.
Miskę z sałatą odstawiamy na około 20 minut.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw.
Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę polewamy śmietaną, dodajemy wystudzoną zalewę- wszystko dokładnie mieszamy.
Szałot wstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Młode ziemniaki, jajko i szałot ze śmietaną to dla mnie najlepsza propozycja na letni obiad.





7 komentarzy:

  1. Taka wersja lata bardzo mi pasuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na upał najlepsze są dania delikatne i orzeźwiające. A taki szałot właśnie do nich należy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ulubiony zestaw mojego taty w czasie letnim :) ale miał wczoraj niespodziankę :)

      Usuń
  3. Uwielbiam taki obiad :) Jak dla mnie najlepszy.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj tak ! Uwielbiam do letnich obiadów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata