Strony

czwartek, 19 czerwca 2014

Młoda kapusta z koperkiem


Na młodą kapustę czekam cały rok...
Jest wyczekiwana przeze mnie jak ogórki małosolne albo Wigilijna kapusta z grzybami ;)
Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem i śmietaną...
Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje!


Składniki:

 

1 główka młodej kapusty ( średniej wielkości )
1 pęczek koperku
około 150 ml śmietany 18 %
3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki pszennej 
sól, pieprz

Przygotowanie:

  

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki, następnie szatkujemy.
Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Kapustę gotujemy do miękkości ( około 20-25 minut ).
Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Do garnka dodajemy masło, śmietanę i drobno posiekany koperek.
Kapustę posypujemy mąką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przypominam o konkursie urodzinowym
Więcej informacji tutaj.




3 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaku na taka kapustę. Przygotowuje trochę inaczej, ale najważniejsze żeby było dużo koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przygotowuję podobnie, ale jednak inaczej, z podsmażaną kiełbaską oraz na koniec z przypaloną mąką na suchej patelni. Też jest smaczna, ale chętnie spróbuję Twojej wersji, chociaż u mnie wszyscy to mięsożercy i zaraz będą się pytać "a gdzie kiełbaska"?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiesz jakiego ślinotoku dostałam :D I to o tej godzinie... :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata