Strony

środa, 25 czerwca 2014

Pierogi z płuckami


Nasłuchałam się o pierogach z płuckami... Oj nasłuchałam :)
Długo się za nie zabierałam- pewnie dlatego, że nigdy płucek nie jadłam.
Były obawy czy sobie poradzę no i czy płucka będą zjadliwe :)
O dziwo domownicy byli pod wrażeniem pierogów z płuckami... 
Dlatego z czystym sumieniem mogę je teraz zachwalać!

 

Składniki:

 

Ciasto:



300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany 18%

Farsz:

 

500 g płucek cielęcych
2 marchwie
1 pietruszka
1 cebula
1 mały por
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz

Przygotowanie:

 

Płucka oczyszczamy z przerostów i żyłek, następnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
Płucka kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 2-3 liście laurowe.
W trakcie gotowania możemy zaobserwować uwalniające się pęcherzyki powietrza.
Płucka najlepiej gotować w wysokim garnku, niewypełnionym do końca wodą, tak żeby zawartość nie wykipiała.
Umyte i obrane warzywa wrzucamy do garnka z gotującymi się płuckami.

W międzyczasie zabieramy się za wyrabianie ciasta na pierogi.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy.

Ugotowane płucka i warzywa wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Do farszu dodajemy przegniecione ząbki czosnku, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy w nim kółka.
Następnie nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Czekamy aż wypłyną na powierzchnię wody i gotujemy około 2 minuty.

Pierogi polewamy przesmażoną cebulką z dodatkiem smalcu.

Jeśli zostaną nam ugotowane pierogi możemy podać je następnego dnia podsmażone na maśle.








9 komentarzy:

  1. Jadłam, bardzo mi smakowały, ale sama nigdy nie robiłam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mojego męża. Niestety nie zrobię pierogów z takim farszem. Agatko wproszę mojego męża na Twoje pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :D no to mnie teraz rozbawiłaś :)
      Zrób koniecznie sama takie pierogi... Mąż będzie nimi zachwycony!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja bym takie chętnie zjadł,ale w mojej rodzinie byłbym sam.Dla mnie pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm.... zdjęcia są PRZEPYSZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wyglądają, ale nadzienie zamieniłabym na inne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy aby na pewno potrzebne są te warzywa w farszu?
    Jak długo gotujemy płucka?
    Wojtek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata