Strony

wtorek, 10 czerwca 2014

Pierogi ze szpinakiem



Pierogi zazwyczaj robię w okresie świątecznym...
Zawsze się przy nich tak napracuję, że nawet nie mam siły robić zdjęć.
Tym razem wręcz relaksowałam się robiąc pierogi :)
No i farsz w letnim wydaniu!
Mam nadzieję, że zasmakują Wam pierogi z mojego przepisu...


Składniki:


Ciasto:


300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany 18%

Farsz:


300 g świeżego szpinaku
150 g sera z niebieską pleśnią
2 ząbki czosnku

Natka pietruszki, 2 łyżki masła, pieprz


Przygotowanie:



Do przesianej przez sito mąki dodajemy jajko, masło oraz śmietanę.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na gładką masę.

Liście szpinaku dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Szpinak wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez około 2-3 minuty.
W międzyczasie czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Do podsmażonego szpinaku dodajemy czosnek oraz rozdrobniony ser pleśniowy.
Całość podsmażamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cienko.
Z ciasta przy pomocy szklanki lub specjalnej formy wykrawamy kółka.
Następnie nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi.

Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody.
Czekamy aż wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie odcedzamy.

Pierogi polewamy odrobiną roztopionego masła,
 oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.









8 komentarzy:

  1. bardzo lubie takie pierogi i mam taką samą maszynkę do lepienia, bardzo ułatwia pracę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie ta maszynka bardzo mi pomaga :) zwłaszcza przy masowej produkcji pierogów :)

      Usuń
  2. Muszę w końcu wypróbować ostatnio polubiłam szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak Ja :) teraz sprawdzam w jakiej wersji smakuje mi najbardziej :)

      Usuń
  3. Fantastyczny farsz, pyszne pierogi. A jakie ładne. Koronkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem .Dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja dołączę do miłośników pierogów ze szpinakiem Mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata