Lekkie i smaczne danie, które miło Was zaskoczy...
Nie jestem wielką fanką kurczaka, a jednak tak podane filety z piersi kurczaka powalają swoim smakiem.
Kilka lat temu miałam okazję spróbować ich na przyjęciu weselnym znajomych...
Teraz odtwarzam w pamięci tamto danie i odrobinę modyfikuję ;)
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
1 duży brokuł ( lub dwa mniejsze )
masło
sól, pieprz, suszona bazylia
4 ząbki czosnku
Dodatkowo:
Młode ziemniaki, masło, koperek
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
2 różyczki brokuła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka dokładnie myjemy, czyścimy i przekrawamy wzdłuż.
Następnie filety rozbijemy tłuczkiem, uważając aby nie zrobić w nich dziur.
Na każdy płat przegniatamy ząbek czosnku.
Czosnek wcieramy w kurczaka, następnie posypujemy solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę na brokuły.
Kawałki brokuła wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy kilka minut,
uważając żeby ich nie rozgotować.
Przestudzone kawałki brokuła układamy na rozbitym filecie z kurczaka i dodajemy łyżeczkę masła.
Masło sprawi, że pierś nie będzie zbytnio wysuszona.
Z filetów formujemy rolady i związujemy je mocną, białą nitką.
Rolady posypujemy z wierzchu solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
Rolady układamy na sitku do gotowania na parze i wkładamy do garnka z odrobiną gotującej się wody.
Rolady gotujemy około 25 minut.
Aby przygotować sos potrzebujemy 2-3 rozdrobnione różyczki brokuła.
Mieszamy je z jogurtem naturalnym i dodajemy przegniecione ząbki czosnku.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Rolady podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, oraz z mizerią.
Roladę polałam sosem czosnkowym.
Kawałki brokuła wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy kilka minut,
uważając żeby ich nie rozgotować.
Przestudzone kawałki brokuła układamy na rozbitym filecie z kurczaka i dodajemy łyżeczkę masła.
Masło sprawi, że pierś nie będzie zbytnio wysuszona.
Z filetów formujemy rolady i związujemy je mocną, białą nitką.
Rolady posypujemy z wierzchu solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
Rolady układamy na sitku do gotowania na parze i wkładamy do garnka z odrobiną gotującej się wody.
Rolady gotujemy około 25 minut.
Aby przygotować sos potrzebujemy 2-3 rozdrobnione różyczki brokuła.
Mieszamy je z jogurtem naturalnym i dodajemy przegniecione ząbki czosnku.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Rolady podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, oraz z mizerią.
Roladę polałam sosem czosnkowym.
Pyszne muszą być takie roladki. Bardzo lubię brokuła. A w takim wydaniu w roladkach to jest świetny przepis i jeszcze pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapomnę na chwilę o tym, że jestem skromna ;) Roladki wyszły przepyszne!
UsuńMogą zaświadczyć o tym, wszyscy którzy się na nie załapali :D
Tak patrzę na zdjęcia i aż mi w brzuszku burczy :)
OdpowiedzUsuńwiosennie i smacznie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
UsuńMusiało być pysznie...:-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiad, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj i napisz jak Ci smakowały :)
Usuń