Smaczne i proste danie... a co najważniejsze, jest bardzo sycące :)
Doskonale sprawdzi się jako przekąska lub drugie danie.
Składniki:
3 cukinie
400 g mięsa mielonego ( wieprzowego )
kilka plastrów Mozzarelli
5-6 pomidorków koktajlowych
250 ml pasty pomidorowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy jej końcówki i przekrawamy wzdłuż.
Następnie wydrążamy, tak żeby powstały łódeczki.
W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso mielone z dodatkiem soli i pieprzu.
Piekarnik nagrzewamy do 180C z funkcją grillowania.
Wydrążoną cukinię faszerujemy mięsem i zalewamy pastą pomidorową.
Tak przygotowaną cukinię wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
Mozzarellę i pomidorki kroimy w plastry, następnie układamy na podpieczonej cukinii.
Całość zapiekamy jeszcze przez 3-4 minuty.
Przed podaniem cukinię posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Uwielbiam taką cukienię! Zapraszam do mnie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię zapiekany ser mozzrrella. Ciekawy przepis. Całość ładnie i kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńLecę zaraz do sklepu po cukinię i ją zrobię :) !
OdpowiedzUsuń