Strony

środa, 30 lipca 2014

Kopytka z serem


Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kopytka...
Zdecydowanie jest to smak dzieciństwa...
Posypane cukrem i polane roztopionym masłem lub odrobiną jogurtu naturalnego...



Składniki:



1,5 kg ziemniaków
400 g twarogu
3 szklanki mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 jajko


Do podania:


masło i cukier lub jogurt naturalny


Przygotowanie:



Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Lekko wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Ziemniaki mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkiem oraz rozdrobnionym twarogiem.
Ciasto delikatnie wyrabiamy, odrywamy małe porcje i formujemy wałeczki.
Kolejno odcinamy kawałki długości około 3 cm.
Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy je delikatnie mąką ziemniaczaną.
Kopytka wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody.
Od wypłynięcia na powierzchnię wody, gotujemy jeszcze przez około minutę.
Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy polane jogurtem,
lub posypane cukrem z dodatkiem roztopionego masła.







7 komentarzy:

  1. Mmm... Na słodko muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się do Ciebie na obiad:) Mogę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. W imieniu wszystkich mężczyzn. Protestuję! Tylko skwarki z boczku wędzonego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że męska część czytelników wyraziła swoje zdanie...
      Ciekawa jestem, czy rzeczywiście wszyscy panowie zdecydowanie wolą kopytka ze skwarkami od tych na słodko :)

      Usuń
    2. Zdecydowanie nie skwarki.ja dodałbym jeszcze cynamonu.

      Usuń
  4. To już mam pomysł na kolejny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata