Strony

niedziela, 21 września 2014

Galareta z nóżek wieprzowych


Galareta z nóżek wieprzowych, albo po prostu galert...
To taka męska wersja tymbalików drobiowych.
Świetnie sprawdza się podczas domowych uroczystości :)


Składniki:



5 nóżek wieprzowych
1 golonka wieprzowa
700 g łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 duży seler
1 por
2 pietruszki
sól
ziarna pieprzu i ziela angielskiego
3-4 listki laurowe

Jako dodatek odrobina octu jabłkowego.
 

Przygotowanie:



Nóżki wieprzowe dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą.
Golonkę i kawałek łopatki dokładnie myjemy.
Wszystkie kawałki mięsa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą.
Do garnka dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i około 1,5 łyżki soli.
Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.
Po tym czasie dodajemy umyte i obrane warzywa.
Całość ponownie zagotowujemy.
Tak jak rosół potrzebuje sporo czasu, tak samo wywar na galaretę powinien gotować  się około 4 godzin.

Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy je z garnka i pozostawiamy do wystudzenia.
Powstały wywar przecedzamy przez sito.
 Kiedy mięso przestygnie obieramy dokładnie nóżki, i golonkę - to właśnie na nich znajduje się najwięcej kleju, dzięki któremu wywar zamieni się w galaretę.
Obrane mięso z nóżek golonki i łopatki drobno siekamy i wrzucamy do garnka z wywarem.
Wywar ponownie zagotowujemy, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zawartość garnka przelewamy do przygotowanych pojemników.
Później wkładamy do lodówki do stężenia.

W galarecie z nóżek wieprzowych zbędne są dodatki typu jajko, czy groszek...
Ale jeśli mamy ochotę możemy dodać do wywaru pokrojoną w kostkę marchewkę.

Galaretę podajemy polaną octem jabłkowym i z świeżym pieczywem.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam galaretę wieprzową. Lubię ugotowane mięso zmielić w maszynce do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy takie zmielone mięso nie jest za bardzo hmmm "rozbebłane" w galarecie?? :) tzn czy nie rozwala się podczas krojenia?

      Usuń
  2. Agatko taka galareta chodzi za mną od jakiegoś czasu. Ale mi narobiłaś apetytu na nią :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata