Strony

poniedziałek, 8 września 2014

Zupa krem z pomidorów


O przydomowy ogródek dba mój tata.
Ogródek może nie jest wielki, ale ogórki i pomidory wyrosły w tym roku wspaniałe.
Uwielbiam kiedy pomidory dojrzewają w letnim słońcu ułożone na parapecie w moim pokoju.
Z takich dojrzałych pomidorów wychodzi przepyszna zupa.
Zupa krem!


Składniki:



1 kg pomidorów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
250 ml bulionu
gałązka rozmarynu
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
pół łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki masła klarowanego 
śmietanka 18%
sól, pieprz


Przygotowanie:



Pomidory dokładnie myjemy, następnie kroimy w ćwiartki.
 Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle.
Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej pokrojone w plastry ząbki czosnku.
Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokrojone w ćwiartki pomidory.
Pomidory dusimy na małym ogniu przez około 15 minut.
Pomidory rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy czosnek niedźwiedzi, suszoną bazylię, oraz gałązkę rozmarynu.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z odrobiną śmietanki.
Jako dodatek świetnie sprawdzą się grzanki.







5 komentarzy:

  1. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupki a twoja wyglada pysznie :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię zapach pomidora zerwanego wprost z krzaka, jest nie do opisania. A i zupa z takiego owocu smakuje inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem prawdziwym pożeraczem pomidorów! Dlatego podczas sezonu najadam się nimi na zapas :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata