Strony

piątek, 5 września 2014

Smażony ser


Tyle co się w ostatnim czasie najadłam smażonego sera, powinno mi wystarczyć na kilka lat :)
Dzisiejszy post, to takie nawiązanie do pobytu w Pradze.
Smažený sýr s tatarskou omáčkou jest moim ulubionym daniem kuchni czeskiej...
 Jeśli o mnie chodzi, zbędne są wszystkie dodatki :)

Muszę przyznać, że podczas ostatniego pobytu w Czechach 
miałam okazję poznać zdecydowanie lepsze przysmaki...
Mam nadzieję, że już niedługo będę mogła pokazać Wam danie, które najbardziej mnie zaskoczyło...


Składniki:



Około 400 g sera typu Edam
bułka tarta na panierkę
2 jajka
pieprz kolorowy


3-4 średnie pomidory
1 cebula
sól, pieprz
ocet jabłkowy


Jako dodatek:



Frytki lub młode ziemniaki, sałatka z pomidorów, 
oraz sos tatarski ( przepis na sos znajdziecie tutaj )


Przygotowanie:



Ser kroimy na kawałki ( trójkąty lub kwadraty ) o grubości około 1 cm.
Do miski wybijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki pieprzu- całość roztrzepujemy widelcem.
Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą.
Kawałki sera maczamy w jajku, następnie obtaczamy je w bułce tartej.
Czynność panierowania bułką tartą powtarzamy trzykrotnie.
Z kawałkami sera musimy obchodzić się bardzo delikatnie, tak aby nie naruszyć panierki.
W międzyczasie w rondlu rozgrzewamy olej ( powinien on pokrywać cały kawałek sera ).
Olej do smażenia sera powinien być bardzo mocno nagrzany.
Ser smażymy w oleju, uważając aby się nie przypalił.
Kiedy bułka tarta zarumieni się na złoty kolor, 
wyjmujemy kawałki sera na papierowy ręcznik i odsączamy.

 Do smażonego sera przygotowałam sałatkę z pomidorów.
Średniej wielkości pomidory kroimy w ósemki.
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę.
Pomidory mieszamy z cebulą, dodajemy kilka łyżek octu jabłkowego.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.








4 komentarze:

  1. Też taki robiłam i był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda nadzy smakowicie, robiłam kiedyś taki pleśniowy, ale panierka się go nie trzymała jakby :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też nie zawsze panierka wychodzi... dlatego kiedy mam okazję zjeść taki ser przygotowany przez fachowca- to najadam się na zapas :)

      Usuń
  3. Agatko, ja uwielbiam smażony ser. Wszystko zależy jaki gatunek, jaki smak. Ummm, ale pysznie :) Chętnie zjadłabym taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata