Za oknem piękna złota jesień, a ja myślami jestem już gdzieś w okresie Świąt Bożego Narodzenia...
Może dlatego, że jest to mój ulubiony czas!
Święta to dla mnie cudowne zapachy, krzątanina w kuchni i czas spędzony w gronie najbliższych...
Wieczorne rozmowy przy kieliszku wina lub domowej nalewki...
W tym roku przy kieliszku nalewki pomarańczowo - kawowej...
Już po kilku dniach od przygotowania, zachwycicie się jej smakiem i aromatem...
Wbrew pozorom nie zostało Wam już dużo czasu na jej przygotowanie :)
Wbrew pozorom nie zostało Wam już dużo czasu na jej przygotowanie :)
Składniki:
3 pomarańcze
25 g ziaren kawy o zapachu pomarańczy
25 g ziaren kawy o zapachu cynamonu
1 laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
5-6 łyżek miodu
1 litr czystej wódki
Przygotowanie:
Pomarańcze szorujemy dokładnie szczoteczką, następnie sparzamy wrzątkiem.
Każdą pomarańczę nacinamy nożem, a w nacięcie wkładamy ziarenko kawy o zapachu pomarańczy.
Na dnie dużego słoja ( około 2,5 litra ) umieszczamy ziarna kawy o zapachu cynamonu.
Pomarańcze kroimy w plastry i układamy w słoju.
Dodajemy naciętą laskę wanilii, gwiazdkę anyżu oraz kilka łyżek miodu.
Całość zalewamy czystą wódką, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około 6-8 tygodni w zacienione miejsce.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę i zlewamy ją do butelek.
Muszę przyznać, że im dłużej przetrzymamy nalewkę w słoju, tym bardziej intensywny uzyskamy smak i aromat.
Mmmmmmmmmmmmm muszę taką naleweczkę koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńNa tę Twoją nalewkę nie dałabym się długo namawiać. Piękny kolor i nie wątpię że smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJa już nie mogę się doczekać tego, żeby rozlać nalewkę do butelek :)
UsuńBiorę! Maceracja akurat do świąt będzie :D
OdpowiedzUsuńohoho!!! to musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa jestem na etapie gromadzenia butelek na nalewki :D
OdpowiedzUsuńTo chyba najmniejszy problem :)
Usuń