Strony

piątek, 3 października 2014

Łosoś z grilla


Kolejna propozycja na pysznego łososia...
Tym razem łosoś grillowany z delikatną nutą mięty i limonki.
Jako dodatek polecam faszerowane ziemniaki zapiekane w piekarniku...
Mam nadzieję, że przepis zachwyci Was tak samo jak mnie :)


Składniki:



1 kg łososia ( około 200 g na osobę )
2 limonki 
1 cytryna
3 gałązki mięty
3-4 łyżki oliwy ziołowej
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz


Dodatkowo:



po 1 dużym ziemniaku na każdą osobę + 1 ziemniak jako farsz
100 g żółtego sera
1 mała cebula
pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
3 łyżki masła
sól, pieprz


Przygotowanie:



Piekarnik ustawiamy na 200C ( funkcja termoobieg ).
Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie przekrawamy na pół.
Z ziemniaków wydrążamy środek, tak aby powstały łódeczki.
Połówki ziemniaków układamy na blaszce, lekko nacieramy oliwą i posypujemy solą.
Blachę przykrywamy folią do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Łódeczki ziemniaków pieczemy do miękkości ( około 60 minut ).
Wydrążony środek + dodatkowego ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni przesmażamy cebulkę z odrobiną masła.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i łączymy z podsmażoną cebulką.
Do ziemniaków dodajemy żółty ser starty na małych oczkach, oraz łyżkę masła.
Wszystko dokładnie zagniatamy.

Tak przygotowany farsz nakładamy do upieczonych ziemniaków.
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
Ziemniaki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Limonki i cytrynę dokładnie szorujemy, następnie oblewamy wrzątkiem.
Zeskrobujemy skórkę z limonek i cytryny.
Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki i cytryny.
Dodajemy listki mięty oraz zeskrobaną skórkę z cytryny i limonki.
Marynatę dokładnie ze sobą mieszamy.
Kawałki łososia zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Patelnię do grillowania ustawiamy na palniku i rozgrzewamy. 
Kawałki łososia wyjmujemy z marynaty, każdy posypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię pod skosem układamy kawałki łososia, po 3 minutach zmieniamy kierunek ułożenia...
Łososia grillujemy w taki sposób z każdej strony, tak aby powstał wzór kratki.

Łososia podajemy z  ziemniaczanymi łódeczkami i surówką z kiszonej kapusty.










7 komentarzy:

  1. Jakie tu pyszności! Lubię ryby w każdej postaci, a Twoje danie wywołuje burczenie w brzuchu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, palce lizać! to musi być przepyszne!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie smacznie to wygląda i z pewnością świetnie smakuje!♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie najbardziej ze zdjecia interesuje salatka z kapusty zdaje sie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat tradycyjna surówka z kapusty kiszonej :) z marchewką, cebulką odrobiną oliwy - doprawiona solą i pieprzem...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata