Kolejna propozycja na pysznego łososia...
Tym razem łosoś grillowany z delikatną nutą mięty i limonki.
Jako dodatek polecam faszerowane ziemniaki zapiekane w piekarniku...
Składniki:
1 kg łososia ( około 200 g na osobę )
2 limonki
1 cytryna
3 gałązki mięty
3-4 łyżki oliwy ziołowej
sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
Dodatkowo:
po 1 dużym ziemniaku na każdą osobę + 1 ziemniak jako farsz
100 g żółtego sera
1 mała cebula
pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
3 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 200C ( funkcja termoobieg ).
Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką, następnie przekrawamy na pół.
Z ziemniaków wydrążamy środek, tak aby powstały łódeczki.
Połówki ziemniaków układamy na blaszce, lekko nacieramy oliwą i posypujemy solą.
Blachę przykrywamy folią do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Łódeczki ziemniaków pieczemy do miękkości ( około 60 minut ).
Połówki ziemniaków układamy na blaszce, lekko nacieramy oliwą i posypujemy solą.
Blachę przykrywamy folią do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Łódeczki ziemniaków pieczemy do miękkości ( około 60 minut ).
Wydrążony środek + dodatkowego ziemniaka gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni przesmażamy cebulkę z odrobiną masła.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i łączymy z podsmażoną cebulką.
Do ziemniaków dodajemy żółty ser starty na małych oczkach, oraz łyżkę masła.
Wszystko dokładnie zagniatamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy do upieczonych ziemniaków.
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
Ziemniaki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Na patelni przesmażamy cebulkę z odrobiną masła.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i łączymy z podsmażoną cebulką.
Do ziemniaków dodajemy żółty ser starty na małych oczkach, oraz łyżkę masła.
Wszystko dokładnie zagniatamy.
Tak przygotowany farsz nakładamy do upieczonych ziemniaków.
Całość zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
Ziemniaki układamy na talerzu i posypujemy poszatkowaną zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Limonki i cytrynę dokładnie szorujemy, następnie oblewamy wrzątkiem.
Zeskrobujemy skórkę z limonek i cytryny.
Do miski wlewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki i cytryny.
Dodajemy listki mięty oraz zeskrobaną skórkę z cytryny i limonki.
Marynatę dokładnie ze sobą mieszamy.
Kawałki łososia zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Patelnię do grillowania ustawiamy na palniku i rozgrzewamy.
Kawałki łososia wyjmujemy z marynaty, każdy posypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię pod skosem układamy kawałki łososia, po 3 minutach zmieniamy kierunek ułożenia...
Łososia grillujemy w taki sposób z każdej strony, tak aby powstał wzór kratki.
Łososia podajemy z ziemniaczanymi łódeczkami i surówką z kiszonej kapusty.
Łososia podajemy z ziemniaczanymi łódeczkami i surówką z kiszonej kapusty.
bardzo smacznie i kolorowo wygląda
OdpowiedzUsuńJakie tu pyszności! Lubię ryby w każdej postaci, a Twoje danie wywołuje burczenie w brzuchu:)
OdpowiedzUsuńwow, palce lizać! to musi być przepyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Strasznie smacznie to wygląda i z pewnością świetnie smakuje!♥
OdpowiedzUsuńAleż smacznie:)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej ze zdjecia interesuje salatka z kapusty zdaje sie? :)
OdpowiedzUsuńTo akurat tradycyjna surówka z kapusty kiszonej :) z marchewką, cebulką odrobiną oliwy - doprawiona solą i pieprzem...
Usuń