wtorek, 28 października 2014

Nalewka pomarańczowo - kawowa


Za oknem piękna złota jesień, a ja myślami jestem już gdzieś w okresie Świąt Bożego Narodzenia...
Może dlatego, że jest to mój ulubiony czas!
Święta to dla mnie cudowne zapachy, krzątanina w kuchni i czas spędzony w gronie najbliższych...
Wieczorne rozmowy przy kieliszku wina lub domowej nalewki...
W tym roku przy kieliszku nalewki pomarańczowo - kawowej...
Już po kilku dniach od przygotowania, zachwycicie się jej smakiem i aromatem...
Wbrew pozorom nie zostało Wam już dużo czasu na jej przygotowanie :)

niedziela, 26 października 2014

Duszony udziec z koniny


Wielce prawdopodobne, że dzisiejszy wpis wzbudzi kontrowersje wśród czytelników bloga..
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do jedzenia koniny...
Sama przez kilka miesięcy wstrzymywałam się z podjęciem decyzji o przygotowaniu tego dania.
Chyba najbardziej obawiałam się reakcji domowników.
O dziwo po pierwszym szoku, konina uzyskała pozytywną opinię u najbliższych.

sobota, 25 października 2014

Kuchenne "przydasie"


Każdy bloger kulinarny doskonale wie, ile czasu poświęca na przygotowanie jednego posta.
Samo ugotowanie dania wydaje się banalnie proste.
I tak właśnie jest, jeśli się odpowiednio zabierzemy do pracy...

niedziela, 19 października 2014

Schab po sztygarsku


Muszę przyznać, że już dawno nie zjadłam porządnego kawałka mięsa...
Tak więc dzisiaj nadrobiłam swoje zaległości :)
Schab po sztygarsku w nowej odsłonie...
Wędzona słonina, suszone grzyby, oraz musztarda francuska nadały wspaniałego smaku i aromatu!
Jako dodatek tradycyjna sałatka jarzynowa.
Taki schab znakomicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno...

czwartek, 16 października 2014

Grzanki z grzybami i jajkiem w koszulce


Już dawno nie zrobiłam sobie takiego hmm... wypasionego śniadania ;)
Może dlatego, że nie chce mi się trochę dłużej poczekać...
Grzanki z posmakiem czosnku, jako dodatek sos z grzybów leśnych.
No i oczywiście jajko w koszulce!

poniedziałek, 13 października 2014

Pierś z gęsi w pomarańczach


Gęsina wbrew pozorom nie jest tłustym i żylastym mięsem...
Ile razy słyszałam już podobną opinię...
Dopiero ten, kto spróbuje może zmienić swoją błędną opinię...
Dziś przepis na gęsie piersi z nutą pomarańczy...

sobota, 11 października 2014

Sok z pigwy


O tym, że pigwa ma właściwości lecznicze pisałam już podczas robienia konfitury z pigwy...
Pigwa obniża gorączkę, a dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność.
Dlatego sok z pigwy idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na chłodne jesienne wieczory.

wtorek, 7 października 2014

Pigwa w białym winie


Od kilku dni zapach pigwy słodko nęci moje zmysły, kiedy wchodzę do swojego pokoju...
Poukładane na parapecie owoce świadczą o tym, że jesień zastała nas w tym roku wyjątkowo wcześnie...
Ten kto zna te owoce, doskonale wie, że zrywane są one zazwyczaj w połowie października.

niedziela, 5 października 2014

Pieczona perliczka


Perliczka to całkowita nowość w mojej kuchni...
Nowością nie były dodatki - cierpki smak i wspaniały aromat owoców pigwy idealnie komponował się
z tym wspaniałym ptakiem :)
Świeży rozmaryn uzupełnił walory smakowe perliczki. 
Natomiast dodatek masła sprawił, że mięso było bardzo soczyste!

piątek, 3 października 2014

Łosoś z grilla


Kolejna propozycja na pysznego łososia...
Tym razem łosoś grillowany z delikatną nutą mięty i limonki.
Jako dodatek polecam faszerowane ziemniaki zapiekane w piekarniku...
Mam nadzieję, że przepis zachwyci Was tak samo jak mnie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...