środa, 24 grudnia 2014



W te radosne Święta Bożego Narodzenia nie zapomnijmy o tym, co najważniejsze...
O miłości i szacunku...
O dobroci i wierze...
Tradycji...

Wigilijny stół - dekoracja


Święta Bożego Narodzenia to dla mnie bardzo wyjątkowy czas...
Czas spędzony w gronie najbliższych...

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Świąteczne przysmaki


Najwyższy czas na zaplanowanie świątecznych potraw...
Co zagości na Waszych stołach poza tradycyjnym karpiem?
Oto kilka propozycji na świąteczne przysmaki :)

środa, 10 grudnia 2014

Zupa grzybowa


Jesień zatrzymana w słoiku...
Zapach lasu... Grzyby... Zupa grzybowa!
A dokładnie zupa z suszonych grzybów leśnych.
Smak naszej zupie nadają też podsmażone warzywa...
Już niedługo Wigilia...
Czy na Waszym stole także pojawi się talerz zupy grzybowej?

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Domowe wędzonki


Kiedy w głowie mojego taty powstał pomysł o wymurowaniu grilla, od razu wiadomo było,
że owy grill będzie pełnił też funkcję domowej wędzarni...
I tak oto od kilku lat eksperymentujemy z domowymi wędlinami :)
Oczywiście z różnymi skutkami... A to zbyt wysuszone... Innym razem, mało doprawione :)

czwartek, 4 grudnia 2014

Duszona przepiórka w sosie ziołowo - pomarańczowym


Takie maleństwa trafiły dziś na mój talerz.
Przepiórka to mój kolejny debiut w kuchni - delikatne mięso o wspaniałym smaku.
Cudowny aromat mięty wydobywa z przepiórki to, co najlepsze...
Sok i skórka z pomarańczy w połączeniu z ziołowym likierem tworzy idealną marynatę!
Tuszka delikatnie zarumieniona na maśle...
Co do ptaka? Kremowy mus z selera i jabłek.
Nie za dużo? Uwierzcie mi - te składniki idealnie ze sobą współgrają!
Zatem ruszajcie na polowanie :) 
Niech przepiórka trafi i na Wasze talerze!

wtorek, 2 grudnia 2014

Pieczony boczek na kanapki


To taka namiastka tego czym dzisiaj się zajmowałam...
Poranek... Na termometrze kilka stopni poniżej zera...
Wiatr... Brrr!!!
Kto normalny wychodzi z łóżka bez potrzeby w taką pogodę??
Nie jestem normalna! Nigdy nie byłam :)
Kilka godzin później zajadam się cieplutką kanapką z pieczonym boczkiem...
Popijam herbatą... Grzanym winem :)
Warto było!

niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto tortowe - Jeż


Wiedziałam, że jeśli kiedykolwiek zdecyduję się przygotować ciasto tortowe, to będzie to "Jeż"...
Kolejny HIT dzieciństwa! 
Wesela, komunie, urodziny - nie wyobrażam sobie ich bez owego "Jeża"...
To kolejny przepis, który dostałam od MISTRZYNI wypieków!

środa, 26 listopada 2014

Zupa z pieczonych warzyw na wołowinie


Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw...
Idealna na obiad w chłodne, jesienne dni!
Gęsta i sycąca - kto by się jej oparł?

niedziela, 23 listopada 2014

Kotlety jagnięce


Od pewnego czasu, na moim ulubionym stoisku mięsnym pojawia się wiele cenionych gatunków mięsa...
Nawet zastanawiam się, czy nie mam na to wpływu, bo za każdym razem kiedy wybieram się na zakupy, pytam o kolejne sztuki...
Zaczęłam od płucek ( wypytywałam o nie przez kilka tygodni ), dziś na stole pojawia się jagnięcina.
I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu byłam zamknięta na wszelkie smaki...
Drób, wieprzowina i od święta wołowe rolady!

piątek, 21 listopada 2014

Kergulena


Jeśli ryba to na pewno z frytkami!
Smażona na maśle... Z dodatkiem soli i pieprzu...
Pewnie nie zdecydowałabym się na przygotowanie wpisu o smażonej rybie,
gdyby nie to, że udało mi się kupić Kergulenę...
Do niedawna, rybę znałam tylko z opowieści moich rodziców... Tata zajadał się nią w dzieciństwie...

wtorek, 18 listopada 2014

Kapuśniak


Jeśli kapuśniak - to tylko zrobiony z kapusty ukiszonej przez nas samych...
To właśnie dobrze ukiszona kapusta nadaje wspaniały smak naszej zupie!
Do tego kawałek wędzonki... Kości, żeberka - pełna dowolność.
Talerz gorącego kapuśniaku na pewno rozgrzeje nas w tak deszczową pogodę...

czwartek, 13 listopada 2014

Kaszanka z warzywami


Biję się w piersi, że nie potrafię pisać w gwarze Śląskiej...
Tytułowa kaszanka to dla mnie krupniok!

Krupniok- czyli wyrób wędliniarski z kaszy, krwi, tłuszczu, oraz podrobów wieprzowych...

Kaszanka najlepiej smakuje podsmażona na maśle z odrobiną cebuli, albo upieczona na grillu.
Dziś proponuję wersję z dodatkiem podsmażonych warzyw.

wtorek, 11 listopada 2014

Czosnkowe podudzia z kurczaka


Podudzia z kurczaka w kolorowym pieprzu, z dodatkiem czosnku, tymianku i soku z cytryny...
Wspaniałe, aromatyczne danie...
Całość podana na ziemniaczanych talarkach.
Mocno czosnkowe podudzia to wspaniała propozycja na jesienne danie.

niedziela, 9 listopada 2014

Kotlety cielęce z sosem grzybowym


Kotlety cielęce otoczone aromatem leśnych grzybów to idealne połączenie...
Delikatne, soczyste mięso zachwyciło domowników!
Dzisiejszy obiad to propozycja dla zabieganych :)
Obiad przygotowałam w pół godziny!

wtorek, 28 października 2014

Nalewka pomarańczowo - kawowa


Za oknem piękna złota jesień, a ja myślami jestem już gdzieś w okresie Świąt Bożego Narodzenia...
Może dlatego, że jest to mój ulubiony czas!
Święta to dla mnie cudowne zapachy, krzątanina w kuchni i czas spędzony w gronie najbliższych...
Wieczorne rozmowy przy kieliszku wina lub domowej nalewki...
W tym roku przy kieliszku nalewki pomarańczowo - kawowej...
Już po kilku dniach od przygotowania, zachwycicie się jej smakiem i aromatem...
Wbrew pozorom nie zostało Wam już dużo czasu na jej przygotowanie :)

niedziela, 26 października 2014

Duszony udziec z koniny


Wielce prawdopodobne, że dzisiejszy wpis wzbudzi kontrowersje wśród czytelników bloga..
Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do jedzenia koniny...
Sama przez kilka miesięcy wstrzymywałam się z podjęciem decyzji o przygotowaniu tego dania.
Chyba najbardziej obawiałam się reakcji domowników.
O dziwo po pierwszym szoku, konina uzyskała pozytywną opinię u najbliższych.

sobota, 25 października 2014

Kuchenne "przydasie"


Każdy bloger kulinarny doskonale wie, ile czasu poświęca na przygotowanie jednego posta.
Samo ugotowanie dania wydaje się banalnie proste.
I tak właśnie jest, jeśli się odpowiednio zabierzemy do pracy...

niedziela, 19 października 2014

Schab po sztygarsku


Muszę przyznać, że już dawno nie zjadłam porządnego kawałka mięsa...
Tak więc dzisiaj nadrobiłam swoje zaległości :)
Schab po sztygarsku w nowej odsłonie...
Wędzona słonina, suszone grzyby, oraz musztarda francuska nadały wspaniałego smaku i aromatu!
Jako dodatek tradycyjna sałatka jarzynowa.
Taki schab znakomicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno...

czwartek, 16 października 2014

Grzanki z grzybami i jajkiem w koszulce


Już dawno nie zrobiłam sobie takiego hmm... wypasionego śniadania ;)
Może dlatego, że nie chce mi się trochę dłużej poczekać...
Grzanki z posmakiem czosnku, jako dodatek sos z grzybów leśnych.
No i oczywiście jajko w koszulce!

poniedziałek, 13 października 2014

Pierś z gęsi w pomarańczach


Gęsina wbrew pozorom nie jest tłustym i żylastym mięsem...
Ile razy słyszałam już podobną opinię...
Dopiero ten, kto spróbuje może zmienić swoją błędną opinię...
Dziś przepis na gęsie piersi z nutą pomarańczy...

sobota, 11 października 2014

Sok z pigwy


O tym, że pigwa ma właściwości lecznicze pisałam już podczas robienia konfitury z pigwy...
Pigwa obniża gorączkę, a dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność.
Dlatego sok z pigwy idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na chłodne jesienne wieczory.

wtorek, 7 października 2014

Pigwa w białym winie


Od kilku dni zapach pigwy słodko nęci moje zmysły, kiedy wchodzę do swojego pokoju...
Poukładane na parapecie owoce świadczą o tym, że jesień zastała nas w tym roku wyjątkowo wcześnie...
Ten kto zna te owoce, doskonale wie, że zrywane są one zazwyczaj w połowie października.

niedziela, 5 października 2014

Pieczona perliczka


Perliczka to całkowita nowość w mojej kuchni...
Nowością nie były dodatki - cierpki smak i wspaniały aromat owoców pigwy idealnie komponował się
z tym wspaniałym ptakiem :)
Świeży rozmaryn uzupełnił walory smakowe perliczki. 
Natomiast dodatek masła sprawił, że mięso było bardzo soczyste!

piątek, 3 października 2014

Łosoś z grilla


Kolejna propozycja na pysznego łososia...
Tym razem łosoś grillowany z delikatną nutą mięty i limonki.
Jako dodatek polecam faszerowane ziemniaki zapiekane w piekarniku...
Mam nadzieję, że przepis zachwyci Was tak samo jak mnie :)

wtorek, 30 września 2014

Zupa szpinakowa


Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, nie mogłam odgadnąć z czego jest zrobiona...
Nie mogłam uwierzyć, że to szpinak!
Delikatny smak i aromat... Idealna konsystencja...
Ciężko było mi odwzorować konsystencję zupy, co bardzo mnie irytowało przez długi czas...
Być może poszłam trochę na łatwiznę...
Chociaż wolę sformułowanie, że ułatwiłam sobie zadanie :)
W ruch poszedł blender!
I tak oto mogę Was zachęcić do przygotowania kolejnej smacznej i domowej zupy...

piątek, 26 września 2014

Ziołowa przyprawa do zup


Jesień to głównie czas na przygotowywanie przetworów na zimę...
To też ostatni czas, kiedy możemy przygotować dania z dodatkiem świeżych ziół z ogródka...
Żeby zimą nasze potrawy pachniały latem przygotujmy mieszankę suszonych ziół.
Ja dziś zamknęłam w słoiczku swoje ulubione zapachy...
A Wy jaką mieszankę byście przygotowali???

czwartek, 25 września 2014

Zupa z czerwonej fasoli


O tym, że uwielbiam zupy zapewniałam już wiele razy...
Zupa fasolowa to kolejny hit jesiennych i zimowych obiadów :)
Gęsta i sycąca o cudownym aromacie wędzonki...


niedziela, 21 września 2014

Galareta z nóżek wieprzowych


Galareta z nóżek wieprzowych, albo po prostu galert...
To taka męska wersja tymbalików drobiowych.
Świetnie sprawdza się podczas domowych uroczystości :)

środa, 17 września 2014

Zupa ziemniaczana z boczkiem wędzonym


Jesień zbliża się wielkimi krokami...
Kiedy z drzew spadają kolorowe liście, a po szybach okien spływają krople deszczu...
Ja wpadam w szał gotowania zup!
Uwielbiam zupy!
A jesień to właśnie taka pora roku, kiedy zupy smakują mi najbardziej...
Są pyszne, zdrowe i co najważniejsze rozgrzewają nas od środka!
A dzisiaj przepis na pyszną zupę ziemniaczaną.

niedziela, 14 września 2014

Rosół z pieczonej kaczki


Rosół jest dobry na wszystko!
Sekretem domowego rosołu są jego składniki...
Jeżeli pożałujemy składników, nigdy nie uzyskamy wspaniałego smaku!
Rosół potrzebuje też czasu... 
Długie gotowanie na małym płomieniu pozwoli na wydobycie smaku i aromatu.
Nie ważne z jakiego rodzaju mięsa będziemy gotować rosół, ważne żeby mięso było świeże.

środa, 10 września 2014

Policzki wołowe w sosie grzybowym


Miało być kolejne nawiązanie do mojego pobytu w Pradze...
I trochę jest :)
Chciałam przygotować policzki wieprzowe, ale udało mi się zakupić wołowe.
Postanowiłam zatem odrobinę zmienić przepis i dodatki...
Ale co się odwlecze, to nie uciecze :)

poniedziałek, 8 września 2014

Zupa krem z pomidorów


O przydomowy ogródek dba mój tata.
Ogródek może nie jest wielki, ale ogórki i pomidory wyrosły w tym roku wspaniałe.
Uwielbiam kiedy pomidory dojrzewają w letnim słońcu ułożone na parapecie w moim pokoju.
Z takich dojrzałych pomidorów wychodzi przepyszna zupa.
Zupa krem!

piątek, 5 września 2014

Smażony ser


Tyle co się w ostatnim czasie najadłam smażonego sera, powinno mi wystarczyć na kilka lat :)
Dzisiejszy post, to takie nawiązanie do pobytu w Pradze.
Smažený sýr s tatarskou omáčkou jest moim ulubionym daniem kuchni czeskiej...
 Jeśli o mnie chodzi, zbędne są wszystkie dodatki :)

środa, 20 sierpnia 2014

Sałatka wieloskładnikowa na zimę


Od jakiegoś czasu ta sałatka to absolutny hit naszego domu!
Wśród najbliższych przepis znany jest pod nazwą "Sałatka mamy Wandzi".
Przepis na sałatkę przechwyciłam od przyjaciółki rodziny...
Nie było wyjścia- "Wandzia" musiała trafić na bloga :)

niedziela, 17 sierpnia 2014

Rożki francuskie


Ciasto francuskie, które niedawno sama przygotowałam sprawdziło się idealnie :)
Do tego moje ulubione marcepanowo- malinowe nadzienie...
Myślę, że wielu z Was zachwyci!

piątek, 15 sierpnia 2014

Pieczone piersi z kaczki z sosem jeżynowym


Od jakiegoś czasu chodziła za mną kaczka :)
Nie było wyjścia- kupiłam dwie piękne piersi z kaczki...
Trochę zaszalałam i wyszedł bardzo smaczny obiad :)

czwartek, 14 sierpnia 2014

Ciasto francuskie


Co się napracowałam to moje...
+5 dla kondycji :)
Zawsze wydawało mi się, że ciasto francuskie to wyższa szkoła jazdy...
Nie taki diabeł straszny...
Ostatnio znajoma dała mi sprawdzony przepis na ciasto francuskie.
Dziś już wiem, że rzeczywiście ciasto wychodzi rewelacyjne...
Przekonałam się o tym robiąc rogaliki ( przepis na nie już niedługo na blogu ).

niedziela, 10 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka


Przetwory na zimę powoli lądują na półkach w piwnicy.
Ogórki z przydomowego ogródka całkiem ładnie rosną w tym roku...
Dlatego nie ma co czekać- trzeba zabierać się do roboty!

środa, 6 sierpnia 2014

Jagodzianki


Uwielbiam ciasta drożdżowe...
Ich smak i zapach...
Wprawdzie przygotowanie ciasta zajmuje trochę czasu, 
ale nic nie dorównuje domowym wypiekom...
Jeśli ciasto drożdżowe, to obowiązkowo robimy je z sezonowymi owocami!
Dziś na stole pojawiły się jagodzianki :)

niedziela, 3 sierpnia 2014

Udka z kurczaka z nutą mięty

 
Można powiedzieć, że dzisiejszy obiad był dla leniuchów...
Pogoda zachęcała do tego, żeby trzymać się z daleka od garnków.
Dlatego cały obiad trafił do piekarnika, a Ja mogłam w tym czasie posiedzieć na słoneczku :)

piątek, 1 sierpnia 2014

Zupa z Kalarepy ( Oberiba )


Kilka dni temu miałam okazję wybrać się na iście kulinarną sztukę teatralną...
Co mnie zachęciło do tego teatralnego gotowania?
A no to, że gotowaliśmy po śląsku :)

środa, 30 lipca 2014

Kopytka z serem


Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kopytka...
Zdecydowanie jest to smak dzieciństwa...
Posypane cukrem i polane roztopionym masłem lub odrobiną jogurtu naturalnego...

wtorek, 22 lipca 2014

Szaszłyki z grilla


Grillowanie to podobno typowo męskie zajęcie...
A Ja uwielbiam grillować... I to na mnie zawsze spada ten obowiązek :)
Dziś chcę Wam zaproponować pyszne szaszłyki!

niedziela, 20 lipca 2014

środa, 16 lipca 2014

Sałatka z tuńczykiem


Sałatka, którą przygotujemy w 15 minut...
Kolejna sałatka, która poratuje nas jeśli zawitają w naszym domu niespodziewani goście...

wtorek, 15 lipca 2014

Ciasto "Łabędzi puch"


Kolejna porcja słodkości...
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy wyczytałam w przepisie, że do ciasta dodaje się bułki...
Pierwsza myśl - bleee
 Odszczekuję owe "bleee"
Ciasto wyszło rewelacyjne!

niedziela, 6 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką


Nie ma nic lepszego od drożdżowego ciasta z sezonowymi owocami...
Mogłabym się nim zajadać cały czas :)
Nawet nie wiem kiedy zniknęła połowa ciasta...

czwartek, 3 lipca 2014

Kluski na parze ( buchty, pampuchy, parowce... )


Znane w każdym regionie Polski pod inną nazwą...
Kluski na parze idealnie sprawdzają się jako letnia propozycja obiadu, podwieczorku a nawet kolacji.
Dodatki też możemy dobrać wedle uznania.

Wyniki konkursu "Pierwsze Urodziny Domowo i ze smakiem"


Nocne obrady Jury wyłoniły zwyciężczynie konkursu urodzinowego
"Domowo i ze smakiem".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...