czwartek, 25 września 2014

Zupa z czerwonej fasoli


O tym, że uwielbiam zupy zapewniałam już wiele razy...
Zupa fasolowa to kolejny hit jesiennych i zimowych obiadów :)
Gęsta i sycąca o cudownym aromacie wędzonki...



Składniki:



500 g czerwonej fasoli
wędzonka na wywar ( kości lub żeberka )
1 duża marchew
1 pietruszka
1 por
liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki mąki pszennej ( do zagęszczenia zupy ) + 1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:



Na dzień przed planowanym gotowaniem zupy, fasolę zalewamy zimną wodą.
Pozostawienie zalanej fasoli na noc skróci czas gotowania.
Do garnka z czerwoną fasolą wrzucamy wędzonkę, 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Zawartość garnka zagotowujemy, następnie dodajemy umyte i obrane warzywa.
Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką, następnie zabielamy odrobiną śmietany.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę fasolową możemy podać z ugotowanymi osobno ziemniakami.







8 komentarzy:

  1. Lubię takie zupki ,wygląda bardzo apetycznie )
    Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam zupy fasolowej. A z czerwoną fasolą? Już nawet nie pamiętam. Ale dzięki Agatko, że ten przepis na taką pyszną zupę pokazałaś. Na pewno ją zrobię, bo już się oblizuję na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd pamiętam moja mama gotowała postną wersję tej zupy na Wigilię :) pewnie dlatego, że wraz z siostrami nie jadłyśmy grzybowej ;) To gotowanie zupy fasolowej na Wigilię stało się tradycją :)

      Usuń
  3. Warzywa gotujemy 2 godziny? To niezła papka z nich musi być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół, na niedzielę pyrka 5h i warzywa nie są papka trzeba umieć gotowac

      Usuń
  4. Witam , czy można użyć fasolkę z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie taką zupkę gotowało się na Wigilię z fasolki malinki, oczywiście bez wkładki, dodawało się masełko lub margarynę... pycha :) Z wkładką normalnie poza Wigilią można ją również podać z robionym własnoręcznie grubo (ale nie za grubo) pokrojonym ręcznie makaronem coś pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa z fasoli malinówki na boczusi wędzonym z cebulką rarytas, uwielbiam z ziemniaczkami lub chlebkiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...