O tym, że uwielbiam zupy zapewniałam już wiele razy...
Zupa fasolowa to kolejny hit jesiennych i zimowych obiadów :)
Gęsta i sycąca o cudownym aromacie wędzonki...
Zupa fasolowa to kolejny hit jesiennych i zimowych obiadów :)
Gęsta i sycąca o cudownym aromacie wędzonki...
Składniki:
500 g czerwonej fasoli
wędzonka na wywar ( kości lub żeberka )
1 duża marchew
1 pietruszka
1 por
liście laurowe, ziele angielskie
sól, pieprz
100 ml śmietany 18%
2-3 łyżki mąki pszennej ( do zagęszczenia zupy ) + 1/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Na dzień przed planowanym gotowaniem zupy, fasolę zalewamy zimną wodą.
Pozostawienie zalanej fasoli na noc skróci czas gotowania.
Do garnka z czerwoną fasolą wrzucamy wędzonkę, 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Zawartość garnka zagotowujemy, następnie dodajemy umyte i obrane warzywa.
Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką, następnie zabielamy odrobiną śmietany.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę fasolową możemy podać z ugotowanymi osobno ziemniakami.
Pozostawienie zalanej fasoli na noc skróci czas gotowania.
Do garnka z czerwoną fasolą wrzucamy wędzonkę, 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
Zawartość garnka zagotowujemy, następnie dodajemy umyte i obrane warzywa.
Całość gotujemy przez około 2 godziny.
Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką, następnie zabielamy odrobiną śmietany.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę fasolową możemy podać z ugotowanymi osobno ziemniakami.
Lubię takie zupki ,wygląda bardzo apetycznie )
OdpowiedzUsuńPyszności
Jak ja dawno nie jadłam zupy fasolowej. A z czerwoną fasolą? Już nawet nie pamiętam. Ale dzięki Agatko, że ten przepis na taką pyszną zupę pokazałaś. Na pewno ją zrobię, bo już się oblizuję na sam widok :)
OdpowiedzUsuńOdkąd pamiętam moja mama gotowała postną wersję tej zupy na Wigilię :) pewnie dlatego, że wraz z siostrami nie jadłyśmy grzybowej ;) To gotowanie zupy fasolowej na Wigilię stało się tradycją :)
UsuńWarzywa gotujemy 2 godziny? To niezła papka z nich musi być ;)
OdpowiedzUsuńRosół, na niedzielę pyrka 5h i warzywa nie są papka trzeba umieć gotowac
UsuńWitam , czy można użyć fasolkę z puszki?
OdpowiedzUsuńU mnie taką zupkę gotowało się na Wigilię z fasolki malinki, oczywiście bez wkładki, dodawało się masełko lub margarynę... pycha :) Z wkładką normalnie poza Wigilią można ją również podać z robionym własnoręcznie grubo (ale nie za grubo) pokrojonym ręcznie makaronem coś pysznego...
OdpowiedzUsuńZupa z fasoli malinówki na boczusi wędzonym z cebulką rarytas, uwielbiam z ziemniaczkami lub chlebkiem
OdpowiedzUsuń