Oto kolejna propozycja na nalewkę z pigwy.
Pomarańcza i miód doskonale współgrają z owocami pigwy.
Na pewno i ta wersja się Wam spodoba...
No i zasmakuje :)
Składniki:
2 kg owoców pigwy
1 pomarańcza
0,5 l miodu
1 l wódki
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Pigwy dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego słoja.
Owoce zalewamy miodem, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz sok i miąższ z całej pomarańczy.
Na koniec owoce zalewamy wódką.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na około 7-8 tygodni.
Co kilka dni potrząsamy intensywnie słojem, tak aby miód połączył się z wódką.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek przez gęstą ścierkę lub gazę.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek przez gęstą ścierkę lub gazę.
Pigwa i pomarańcza - wydaje się to ciekawym połączeniem! Przepis podsunę znajomemu, który para się tworzeniem różnych trunków :)
OdpowiedzUsuńmusze spróbować
OdpowiedzUsuńOwoce pigwy są bardzo aromatyczne, do tego pomarańcza... To jedna z moich ulubionych nalewek... Robię już ją od kilku lat :)
OdpowiedzUsuńmam miód zdobyłem pigwe , jeszcze wanilja ipomarańcza jeszcze dzisiaj wyprubuje ten przepis jest ciekawy napewno warto!
OdpowiedzUsuńCzy to ma być pigwa czy pigwowiec?
OdpowiedzUsuńPigwa :)
UsuńNalewka jest pyszna, aczkolwiek u mnie okazało się, że 1 litr alkoholu to zbyt mało ponieważ nie zakrywał całości owoców. Zamiast wódki dałam spirytus mimo to nalewka jest delikatna, myślę, że dając wódkę przypominałaby likier, a nie nalewkę. Warto czekać a efekty, polecam!
OdpowiedzUsuń