Domowy zakwas na żurek dodałam już jakiś czas temu.
Z żurkiem było już gorzej...
Sama nie wiem ile razy ugotowałam go od momentu powstania bloga...
Ale jest!
I tak bardzo się cieszę, że wyszedł idealny :)
Składniki:
600 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
3 cebule
700 ml zakwasu na żur
2,5 litra wody
2 -3 łyżki smalcu
3 łyżki śmietany
3 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
majeranek
2 ząbki czosnku
ziemniaki
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy.
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Wszystko smażymy na patelni, następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą.
W międzyczasie do drugiego garnka wrzucamy obrane i umyte ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem smalcu na złoty kolor. Część cebuli wrzucamy do gotującego się wywaru, resztę zostawiamy do ziemniaków.
Zakwas na żurek wlewamy do gotującego się wywaru.
Na koniec do żurku dodajemy śmietanę i majeranek oraz przegniecione przez praskę 2 ząbki czosnku.
Na koniec do żurku dodajemy śmietanę i majeranek oraz przegniecione przez praskę 2 ząbki czosnku.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Żurek podajemy z gniecionymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulą.
Faktycznie bardzo smakowity,prawie tak idealny jak mój (ha,ha). Ja robię bez ziemniaków z jajkiem. Najpierw smażę czosnek i dodaję go do wywaru,żeby cały smak jego przeszedł do wywaru.Następnie cebulę,żeby dała smak i rozgotowała się.Następnie boczek,kiełbasę itd. Śmietany zdecydowanie więcej.Każdy ma ten swój idealny.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńNo skoro jest prawie tak idealny jak Twój, to jest to dla mnie ogromny komplement :) pozdrawiam serdecznie
Usuń