Obraz

Obraz

poniedziałek, 8 lipca 2013

Zakwas na żurek




Jeśli żurek, to tylko na domowym zakwasie... Zakwas nie jest trudny do zrobienia, a mimo tego satysfakcja z ugotowania żurku na takim zakwasie jest ogromna. No i ten smak...




Składniki:

7-8 łyżek mąki na żurek
3-4 ząbki czosnku
1 litr przegotowanej letniej wody
1 kromka chleba razowego

Przygotowanie:

Do litrowego słoja wsypujemy 7-8 łyżek mąki na żurek. Dodajemy przepołowione ząbki czosnku i zalewamy letnią wodą. Całość dokładnie mieszamy. Do środka wkładamy kromkę chleba razowego. 
Słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Warto przemieszać zakwas raz dziennie, a po 4 dniach spróbować czy jest odpowiednio kwaśny. Jeśli jest gotowy, możemy odstawić go do lodówki lub od razu zabrać się za gotowanie żurku. Natomiast jeżeli uważamy, że jest za mało kwaśny, należy pozostawić go jeszcze na dzień lub dwa.



Warto pamiętać o tym, żeby zostawić zawsze odrobinę zakwasu w słoiku. Przyda się nam aby zrobić kolejną porcję. Wystarczy wtedy dodać około 5-6 łyżek mąki, zalać ponownie letnią wodą i pozostawić na kilka dni do ukiszenia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz