poniedziałek, 1 lipca 2013

Deser truskawka z kiwi



Deser niezwykle łatwy, jeśli chodzi o przygotowanie... Czas wykonania jest także miłym zaskoczeniem. Sezon na truskawki trwa, dlatego warto wykorzystać go w pełni.






Składniki:

Około 0,5 kg truskawek
3-4 sztuki kiwi
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:

Kiwi obieramy ze skórki, następnie rozdrabniamy blenderem. Owoce nakładamy do pucharków.
Następnie ubijamy śmietanę i dokładnie mieszamy ją z serkiem mascarpone. Jeśli lubimy słodsze desery, możemy dodać trochę cukru pudru. Natomiast dla tych którzy dbają o linię, zamiast masy z serka i śmietany, mogę zaproponować dodanie gęstego jogurtu naturalnego.
Masę z serka i śmietany układamy jako kolejną warstwę.
Na koniec myjemy truskawki, oczyszczamy z szypułek i tak samo jak w przypadku kiwi, rozdrabniamy blenderem. Mus truskawkowy układamy jako ostatnią warstwę.
Gotowe pucharki wkładamy do lodówki i pozostawiamy do czasu schłodzenia.
Deser możemy udekorować świeżymi listkami mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...