Na te z domowego ogródka trzeba będzie jeszcze poczekać, gdyż sezon na ogórki gruntowe dopiero przed nami, ale już teraz możemy je kupić w sklepach lub na targowiskach...
Ogórki małosolne zrobione domowym sposobem są o wiele smaczniejsze od tych kupionych w sklepie...
O tym nie muszę nikogo przekonywać...
Kiszenie ogórków nie jest trudne, dlatego warto poświęcić odrobinę swego czasu, aby później rozkoszować się ich smakiem.
Jeśli jesteśmy niecierpliwi, to najlepszym sposobem na szybkie ukiszenie ogórków jest obcięcie ich końcówek.
Składniki:
Na 1 litr gorącej wody 1 płaska łyżka soli
2 duże liście chrzanu
5-6 dużych ząbków polskiego czosnku
Duży pęczek kopru z kwiatostanem
Ogórki gruntowe
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy i pozostawiamy w zimnej wodzie na około godzinę. Jeśli ogórki zdążyły przeschnąć na słońcu nabiorą dzięki temu sprężystości i staną się twarde. Na dno słoja dajemy liść chrzanu oraz 2-3 ząbki czosnku. Następnie ciasno układamy ogórki. Dodajemy koper, pozostałe ząbki czosnku i przykrywamy liściem chrzanu. Całość zalewamy gorącą wodą z solą. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe lecz nienasłonecznione miejsce. Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do jedzenia.
Aby nasze ogórki były smaczne należy kupować je w sprawdzonych miejscach lub używać tych z domowego ogródka...
Powinniśmy wybierać te małe i twarde, bez oznak zepsucia.
Do ogórków małosolnych najlepiej użyć soli kamiennej, która sprawi że ogórki pozostaną jędrne.
Ogórki małosolne same w sobie są fenomenalne, ale dla mnie ich dopełnieniem jest kromka świeżego chleba z domowym smalcem.
ładny start <3
OdpowiedzUsuńŚwietny blog ! domowo - mój maz tak lubi najbardziej,więc szukam takich pomysłów :)
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam całego i dodaje do ulubionych :-))) Będę zaglądała częściej :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
no to narobiłaś nam smaku na ogóreczki! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/