niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto tortowe - Jeż


Wiedziałam, że jeśli kiedykolwiek zdecyduję się przygotować ciasto tortowe, to będzie to "Jeż"...
Kolejny HIT dzieciństwa! 
Wesela, komunie, urodziny - nie wyobrażam sobie ich bez owego "Jeża"...
To kolejny przepis, który dostałam od MISTRZYNI wypieków!

środa, 26 listopada 2014

Zupa z pieczonych warzyw na wołowinie


Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw...
Idealna na obiad w chłodne, jesienne dni!
Gęsta i sycąca - kto by się jej oparł?

niedziela, 23 listopada 2014

Kotlety jagnięce


Od pewnego czasu, na moim ulubionym stoisku mięsnym pojawia się wiele cenionych gatunków mięsa...
Nawet zastanawiam się, czy nie mam na to wpływu, bo za każdym razem kiedy wybieram się na zakupy, pytam o kolejne sztuki...
Zaczęłam od płucek ( wypytywałam o nie przez kilka tygodni ), dziś na stole pojawia się jagnięcina.
I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu byłam zamknięta na wszelkie smaki...
Drób, wieprzowina i od święta wołowe rolady!

piątek, 21 listopada 2014

Kergulena


Jeśli ryba to na pewno z frytkami!
Smażona na maśle... Z dodatkiem soli i pieprzu...
Pewnie nie zdecydowałabym się na przygotowanie wpisu o smażonej rybie,
gdyby nie to, że udało mi się kupić Kergulenę...
Do niedawna, rybę znałam tylko z opowieści moich rodziców... Tata zajadał się nią w dzieciństwie...

wtorek, 18 listopada 2014

Kapuśniak


Jeśli kapuśniak - to tylko zrobiony z kapusty ukiszonej przez nas samych...
To właśnie dobrze ukiszona kapusta nadaje wspaniały smak naszej zupie!
Do tego kawałek wędzonki... Kości, żeberka - pełna dowolność.
Talerz gorącego kapuśniaku na pewno rozgrzeje nas w tak deszczową pogodę...

czwartek, 13 listopada 2014

Kaszanka z warzywami


Biję się w piersi, że nie potrafię pisać w gwarze Śląskiej...
Tytułowa kaszanka to dla mnie krupniok!

Krupniok- czyli wyrób wędliniarski z kaszy, krwi, tłuszczu, oraz podrobów wieprzowych...

Kaszanka najlepiej smakuje podsmażona na maśle z odrobiną cebuli, albo upieczona na grillu.
Dziś proponuję wersję z dodatkiem podsmażonych warzyw.

wtorek, 11 listopada 2014

Czosnkowe podudzia z kurczaka


Podudzia z kurczaka w kolorowym pieprzu, z dodatkiem czosnku, tymianku i soku z cytryny...
Wspaniałe, aromatyczne danie...
Całość podana na ziemniaczanych talarkach.
Mocno czosnkowe podudzia to wspaniała propozycja na jesienne danie.

niedziela, 9 listopada 2014

Kotlety cielęce z sosem grzybowym


Kotlety cielęce otoczone aromatem leśnych grzybów to idealne połączenie...
Delikatne, soczyste mięso zachwyciło domowników!
Dzisiejszy obiad to propozycja dla zabieganych :)
Obiad przygotowałam w pół godziny!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...