niedziela, 23 sierpnia 2015

Dżem z jeżyn


Kolejna porcja przetworów trafia na półki w piwnicy...
Tak bardzo lubię sezon letni!
Jakoś nie wyobrażam sobie tego, żeby marnować dary lata...
Przetwory zawsze były robione w moim domu i mam zamiar kontynuować tą hmmm - tradycję? :-)
W ogródku pięknie dojrzewają jeżyny i trudno się im oprzeć.
Pora na pyszny dżem jeżynowy!

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Suszone pomidory z bazyliowym pesto w oliwie


Smak lata zatrzymany w małym słoiczku!
Pomidorami mogłabym objadać się cały rok, ale kiedy nadchodzi zima nie mogę się zmusić do ich zjedzenia.
Są twarde i bez smaku.
Zimą często sięgam po pomidory z puszki, albo po przygotowane latem przeciery.
W tym roku pokusiłam się o przygotowanie suszonych pomidorów.
Nie straszne mi były upały za oknem ;)
Przygotowałam małą porcję pomidorów z przydomowego ogródka :)
W tym roku krzaki wyjątkowo obrodziły w owoce.
Nie sposób ich przejeść na surowo - dlatego zabrałam się za te dojrzałe okazy...
A efekty możecie podziwiać poniżej.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...