Kolejna porcja przetworów trafia na półki w piwnicy...
Tak bardzo lubię sezon letni!
Jakoś nie wyobrażam sobie tego, żeby marnować dary lata...
Przetwory zawsze były robione w moim domu i mam zamiar kontynuować tą hmmm - tradycję? :-)
W ogródku pięknie dojrzewają jeżyny i trudno się im oprzeć.
Pora na pyszny dżem jeżynowy!
Lato powoli dobiega końca, a ja właśnie wybieram się na długo wyczekiwany odpoczynek...
Nie zostawiam Was jednak bez przepisów - trochę zaniedbałam blogowanie w ostatnim czasie - ale chyba każdy z nas przechodzi czasem taki kryzys...
Muszę przyznać, że długo mi doskwierał - ale od kilku dni mam ogromną ochotę na gotowanie...
W głowie masa nowych przepisów i inspiracji na pyszne dania.
Zapewne i podczas mojego urlopu uda mi się ugotować coś pysznego!
Tak bardzo lubię sezon letni!
Jakoś nie wyobrażam sobie tego, żeby marnować dary lata...
Przetwory zawsze były robione w moim domu i mam zamiar kontynuować tą hmmm - tradycję? :-)
W ogródku pięknie dojrzewają jeżyny i trudno się im oprzeć.
Pora na pyszny dżem jeżynowy!
Lato powoli dobiega końca, a ja właśnie wybieram się na długo wyczekiwany odpoczynek...
Nie zostawiam Was jednak bez przepisów - trochę zaniedbałam blogowanie w ostatnim czasie - ale chyba każdy z nas przechodzi czasem taki kryzys...
Muszę przyznać, że długo mi doskwierał - ale od kilku dni mam ogromną ochotę na gotowanie...
W głowie masa nowych przepisów i inspiracji na pyszne dania.
Zapewne i podczas mojego urlopu uda mi się ugotować coś pysznego!
Składniki:
2 kg jeżyn
około 1 kg cukru
2-3 gwiazdki anyżu
skórka i sok z limonki
Przygotowanie:
Jeżyny płuczemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody.
Owoce wrzucamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy 1\2 ilości cukru.
Zawartość garnka gotujemy przez około 3-4 godziny na bardzo małym ogniu.
Po około 2 godzinach gotowania, owoce przecieramy przez sito, tak aby pozbyć się pestek.
Masę ponownie przekładamy do garnka, dodajemy otartą skórkę i sok z limonki, oraz gwiazdki anyżu.
Stopniowo dodajemy pozostałą część cukru.
Przetarte owoce mieszamy od czasu do czasu.
Kiedy nadmiar soku z owoców odparuje, a masa powoli zacznie gęstnieć, możemy sprawdzić czy nasz dżem jest już gotowy.
Odrobinę dżemu nakładamy na mocno zmrożony talerzyk.
Jeśli dżem zastygnie, śmiało możemy nakładać go do wyparzonych słoików.
Jeśli nałożymy gorącą masę, wystarczy dobrze zakręcić słoik i odstawić go do góry dnem
na około 2-3 godziny.
Słoiki, które "nie złapią temperatury" należy zapasteryzować.
Słoiki pasteryzujemy przez około 8-10 minut.
Za słoiczek takiego dżemu dałabym się pokroić ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Oj no nie rób tego :-)
UsuńChodząc ostatnio po górach najadłam się jeżyn do woli, takich pysznych i słodkich. Chciałabym jeden taki słoiczek, mniam :-)
OdpowiedzUsuńTe ogrodowe niestety nie są tak słodkie... Ale i tak się nimi zajadam :-)
UsuńNo właśnie, takie słoiczki królują teraz w spiżarniach. Piękne, kolorowe. Kryją w sobie tyle znakomitych smaków. Jeżyny też chodzą mi po głowie żeby coś dobrego z nimi zrobić:)
OdpowiedzUsuńZa mną chodzi jakiś pyszny serniczek z jeżynami :-)
UsuńUwielbiam jeżyny i taki dżemik chętnie bym podkradła :) U mnie jeszcze nie są tak wyrośnięte :(
OdpowiedzUsuńZ tym podkradaniem może być ciężko :-) są pilnie strzeżone :-)
UsuńMoże w tym roku przygotuję...? Uwielbiam jeżyny, a i u mnie jest ich sporo :)
OdpowiedzUsuńUdanych wakacji :)
No to masz pole do popisu :-) zaprawiaj :-)
UsuńMmmm....aż mi zapachniało. Zimą będzie jak znalazł
OdpowiedzUsuńO ile do zimy nie wyjem tych zapasów ;)
UsuńZjedzone niedługo po zrobieniu, genialny przepis, polecam!
OdpowiedzUsuń