Strony

niedziela, 23 sierpnia 2015

Dżem z jeżyn


Kolejna porcja przetworów trafia na półki w piwnicy...
Tak bardzo lubię sezon letni!
Jakoś nie wyobrażam sobie tego, żeby marnować dary lata...
Przetwory zawsze były robione w moim domu i mam zamiar kontynuować tą hmmm - tradycję? :-)
W ogródku pięknie dojrzewają jeżyny i trudno się im oprzeć.
Pora na pyszny dżem jeżynowy!

Lato powoli dobiega końca, a ja właśnie wybieram się na długo wyczekiwany odpoczynek...
Nie zostawiam Was jednak bez przepisów - trochę zaniedbałam blogowanie w ostatnim czasie - ale chyba każdy z nas przechodzi czasem taki kryzys...
Muszę przyznać, że długo mi doskwierał - ale od kilku dni mam ogromną ochotę na gotowanie...
W głowie masa nowych przepisów i inspiracji na pyszne dania.
Zapewne i podczas mojego urlopu uda mi się ugotować coś pysznego!


Składniki:


2 kg jeżyn
około 1 kg cukru
2-3 gwiazdki anyżu 
skórka i sok z limonki

Przygotowanie:



Jeżyny płuczemy pod delikatnym strumieniem zimnej wody.
Owoce wrzucamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy 1\2 ilości cukru.
Zawartość garnka gotujemy przez około 3-4 godziny na bardzo małym ogniu.
Po około 2 godzinach gotowania, owoce przecieramy przez sito, tak aby pozbyć się pestek.
Masę ponownie przekładamy do garnka, dodajemy otartą skórkę i sok z limonki, oraz gwiazdki anyżu.
Stopniowo dodajemy pozostałą część cukru.
Przetarte owoce mieszamy od czasu do czasu.
Kiedy nadmiar soku z owoców odparuje, a masa powoli zacznie gęstnieć, możemy sprawdzić czy nasz dżem jest już gotowy.
Odrobinę dżemu nakładamy na mocno zmrożony talerzyk.
Jeśli dżem zastygnie, śmiało możemy nakładać go do wyparzonych słoików.
Jeśli nałożymy gorącą masę, wystarczy dobrze zakręcić słoik i odstawić go do góry dnem 
na około 2-3 godziny.
Słoiki, które "nie złapią temperatury" należy zapasteryzować.
Słoiki pasteryzujemy przez około 8-10 minut.






13 komentarzy:

  1. Za słoiczek takiego dżemu dałabym się pokroić ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodząc ostatnio po górach najadłam się jeżyn do woli, takich pysznych i słodkich. Chciałabym jeden taki słoiczek, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ogrodowe niestety nie są tak słodkie... Ale i tak się nimi zajadam :-)

      Usuń
  3. No właśnie, takie słoiczki królują teraz w spiżarniach. Piękne, kolorowe. Kryją w sobie tyle znakomitych smaków. Jeżyny też chodzą mi po głowie żeby coś dobrego z nimi zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jeżyny i taki dżemik chętnie bym podkradła :) U mnie jeszcze nie są tak wyrośnięte :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym podkradaniem może być ciężko :-) są pilnie strzeżone :-)

      Usuń
  5. Może w tym roku przygotuję...? Uwielbiam jeżyny, a i u mnie jest ich sporo :)
    Udanych wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm....aż mi zapachniało. Zimą będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjedzone niedługo po zrobieniu, genialny przepis, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata