Strony

wtorek, 1 września 2015

Zupa z Kurek


No co tu dużo mówić - grzybów jest jak kot napłakał...
Dlatego szczerze ofiarowane Kurki - przyjęłam z ogromnym uśmiechem na ustach :)
Kto mnie zna, dobrze wie jak bardzo potrafię wyszczerzyć zębiska w uśmiechu.
Nie mogłam pozwolić, żeby taki prezent się zmarnował, dlatego od razu zabrałam się za gotowanie zupy.
Zupa z Kurek "chodziła" za mną już od dawna.
Możecie sobie wyobrazić jaki zapach roznosił się po całym domu - no coś wspaniałego!
Po zupie nie pozostały już nawet brudne talerze, szkoda - zupka była przepyszna!


Składniki:



500-600 g Kurek
3-4 ziemniaki
wywar drobiowo - warzywny około 2,5 litra
1 cebula
2-3 listki laurowe
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
świeży koperek
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz


Przygotowanie:



Zanim zabierzemy się za przygotowanie zupy, musimy oczyścić Kurki.
Znam dwa sposoby na oczyszczanie Kurek z piasku i ziemi.
Oczywiście jeśli nie są zbyt brudne, wystarczy szczoteczka, pędzelek a nawet papierowy ręcznik kuchenny. 
Ta metoda jest bardzo pracochłonna i mało skuteczna na większe zabrudzenia.
Dlatego polecam drugą metodę - gorącą wodę z solą.
Kurki wrzucamy do miski i zasypujemy solą ( na 200 g grzybów - 1 łyżka soli ).
Całość zalewamy gorącą wodą - wszystko należy przemieszać intensywnie i odczekać aż piasek opadnie na dno miski.
Kurki wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik kuchenny do wysuszenia.
Jeśli zauważymy że piasek pozostał, należy powtórzyć czynność. 

Tak oczyszczone i wysuszone grzyby nadają się do przygotowania dania.

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, następnie wrzucamy do garnka. 
Całość zalewamy wodą, tak żeby lekko zakrywała ziemniaki i gotujemy.

Patelnię nagrzewamy z odrobiną oliwy i z dodatkiem masła.
Dzięki oliwie, masło nie przypali się podczas smażenia.
Oczyszczone kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Jeśli mamy większe okazy, należy je pokroić na ćwiartki.
Kurki podsmażamy przez 3-4 minuty, dodajemy drobno posiekaną cebulę i listki laurowe.
Całość smażymy kolejne kilka minut, następnie zdejmujemy patelnię z gazu i odkładamy na bok.

Kiedy ziemniaki zmiękną przekładamy je do wywaru, dodajemy przesmażone Kurki i zagotowujemy.
Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Przed podaniem, zupę posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Aby uzyskać bardziej kremową konsystencję zupy, możemy rozdrobnić połowę ziemniaków blenderem.
Dzięki temu zupa stanie się bardziej gęsta.









14 komentarzy:

  1. no mam podobnie z grzybami, wielbię ! już nie mogę doczekać się grzybobrania, oby coś było !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No może jeszcze się nacieszymy z jesiennych zbiorów :)

      Usuń
  2. Agatko ja niestety nie lubię kurek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam grzyby. Bardzo lubię kurki. Zupa grzybowa, zupa z kurek... Pyszności. Fakt. Grzybów nie ma, więc ja też się posiłkuję kurkami, żeby mieć chociaż namiastkę smaku i zapachu. Ostatnio zrobiłam krem. Pysznie wygląda Twoja zupa. A pachnie... ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak - Kurki to taka namiastka prawdziwego grzybobrania... Mam nadzieję, że te dopiero przed nami :)

      Usuń
  4. w lesie jest u nas tak sucho, że zastanawiam się czy w ogóle doczekam choć 1 grzyba w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  5. ależbym zjadła!
    u nas grzybów nie ma i nie wiadomo czy będą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smaka mi narobiłaś! Świetne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata