Perliczka to całkowita nowość w mojej kuchni...
Nowością nie były dodatki - cierpki smak i wspaniały aromat owoców pigwy idealnie komponował się
z tym wspaniałym ptakiem :)
Świeży rozmaryn uzupełnił walory smakowe perliczki.
Natomiast dodatek masła sprawił, że mięso było bardzo soczyste!
Nowością nie były dodatki - cierpki smak i wspaniały aromat owoców pigwy idealnie komponował się
z tym wspaniałym ptakiem :)
Świeży rozmaryn uzupełnił walory smakowe perliczki.
Natomiast dodatek masła sprawił, że mięso było bardzo soczyste!
Składniki:
1 perliczka ( około 1300 g )
3 pigwy
2-3 gałązki rozmarynu
3 łyżki masła klarowanego
sól kamienna
pieprz cytrynowy
100 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Perliczkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Osuszoną perliczkę nacieramy solą kamienna, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na noc w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na około 190C ( funkcja górna grzałka ).
Pigwy obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i pozbywamy ją gniazd nasiennych.
Perliczkę faszerujemy kawałkami pigwy i gałązkami rozmarynu,
natomiast z wierzchu posypujemy cytrynowym pieprzem.
Masło klarowane roztapiamy w kąpieli wodnej.
Za pomocą szprycy do marynaty lub strzykawki z grubą igłą wprowadzamy płynne masło tuż pod skórę perliczki.
Masło sprawi, że delikatne mięso perliczki nie wysuszy się...
Perliczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny.
W trakcie pieczenia, możemy zaobserwować jak pod skórką perliczki bulgoce wprowadzone masło.
Co jakiś czas perliczkę podlewamy odrobiną bulionu warzywnego.
Podczas pieczenia należy obracać mięso, tak żeby skórka zarumieniła się z każdej strony.
Gotową perliczkę pozostawiamy na kilka minut, tak aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
Perliczka to mój absolutny debiut, dlatego starałam się żeby nie zabić jej smaku...
Cieszę się, że udało mi się przygotować to smakowite danie!
Mięso perliczki było soczyste, natomiast skórka idealnie chrupiąca.
Upieczenie takiej perliczki to sztuka. Pięknie, smacznie ... nadaje się na elegancki obiad. A rozmaryn.... bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKrysiu taka perliczka to faktycznie idealny pomysł na elegancki obiad :)
UsuńWygląda cudownie. Dziękuję za tą smaczną inspirację. Nie omieszkam spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do naszej kuchni:
www.wypisz.wymaaaluj.blogspot.com