Strony

poniedziałek, 13 października 2014

Pierś z gęsi w pomarańczach


Gęsina wbrew pozorom nie jest tłustym i żylastym mięsem...
Ile razy słyszałam już podobną opinię...
Dopiero ten, kto spróbuje może zmienić swoją błędną opinię...
Dziś przepis na gęsie piersi z nutą pomarańczy...


Składniki:



2 piersi z gęsi
kilka plastrów pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
2 gałązki mięty
3 łyżki miodu
sól, pieprz


Przygotowanie:



Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Skórę nacinamy ostrym nożem, uważając aby nie naruszyć struktury mięsa.
Osuszone mięso nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Piersi układamy w naczyniu przekładając listkami mięty i plastrami pomarańczy.
Całość zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik nagrzewamy do 180C ( funkcja górna grzałka ).

Piersi z gęsi układamy stroną ze skórą na zimnej patelni do grillowania.
Na małym ogniu powoli wytapiamy tłuszcz.
Kiedy tłuszcz się wytopi i nagrzeje, a skórka lekko zarumieni,
odwracamy piersi i grillujemy je przez około 5-6 minut.

Plastry pomarańczy układamy na przygotowanym kawałku folii do pieczenia.
Grillowane piersi układamy na plastrach pomarańczy, następnie smarujemy je odrobiną miodu.
Dodajemy kilka listków mięty, całość podlewamy 3 łyżkami wytopionego tłuszczu.
Owinięte folią mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy około 20-25 minut ( wszystko zależy od grubości mięsa ).

Plastry piersi polałam odrobiną sosu uzyskanego podczas pieczenia,
oraz podałam z zestawem surówek.










4 komentarze:

  1. Wygląda jak milion dolarów. Z chęcią wbiłabym w nią sztućce! :)

    Zapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta gąseczka.Już dawno nie jadłem gęsi,czas to naprawić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności:) Danie jak najbardziej na elegancki obiad :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata