Strony

sobota, 11 października 2014

Sok z pigwy


O tym, że pigwa ma właściwości lecznicze pisałam już podczas robienia konfitury z pigwy...
Pigwa obniża gorączkę, a dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naszą odporność.
Dlatego sok z pigwy idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty na chłodne jesienne wieczory.
Pigwa pobudza także nasze trawienie, oraz wspiera przemianę materii.
Zarówno owoce jak i nasiona mają wiele właściwości zdrowotnych.
Przepisów na sok z pigwy jest kilka.
Nie będę się rozdrabniać i podam 3 przepisy, które sprawdziłam osobiście.



Przepis I ( z użyciem sokownika )



około 3 kg owoców pigwy
cukier - według uznania


Owoce pigwy dokładnie myjemy, następnie kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.

Sokownik zbudowany jest ze zbiornika do którego wlewamy wodę, pojemnika do którego wrzucamy świeże owoce, oraz z pojemnika z którego przez gumowy wężyk odprowadzany jest sok.

Sokownik ustawiamy na palniku.
Oczyszczone i pokrojone w ćwiartki owoce wrzucamy do środka.
Całość gotujemy około 1,5 godziny.
Co jakiś czas możemy dodatkowo pognieść owoce drewnianą łyżką, żeby puściły więcej soku.
Wężyk do odprowadzania soku umieszczamy nad garnkiem.

Sok możemy dodatkowo posłodzić, lub pozostawić naturalny.
Sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez około 10 minut.


Przepis II ( z użyciem sokowirówki )



około 3 kg owoców pigwy
cukier - według uznania


Tak samo jak w poprzednim przepisie owoce dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbywamy nasion.
Kawałki pigwy przecieramy za pomocą sokowirówki.
Powstały sok zagotowujemy ( możemy go posłodzić ).
Gorący sok rozlewamy do butelek.
Całość pasteryzujemy przez około 10 minut.

Przepis III



Na 1,5 kg owoców pigwy potrzebujemy około 500-600 g cukru.


Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy nasion.
Pigwę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy partiami do dużego słoja na przemian z cukrem.
Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na około 3-4 dni.
Kilka razy w ciągu dnia możemy potrząsnąć słojem, aby wymieszać powstały sok z cukrem.
Po kilku dniach zlewamy sok do butelek.
Całość pasteryzujemy przez około 10 minut.

Muszę przyznać, że z tego przepisu powstaje najwięcej soku...
Jest on też najbardziej słodki.








12 komentarzy:

  1. domowy sok, jakiż to musi być rarytas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam robić przetwory na zimę, a potem dzielić się nimi z najbliższymi :)

      Usuń
  2. Ja dziś pierwszy raz piłam herbatę z dodatkiem pigwy! Pyszne! :)
    niby-nic.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszka, Czerwona Fasola12 października 2014 19:16

    Tyle pigwy w ogrodzie,a ja nie wpadłam na pomysł z sokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno piłam ten sok! Lata, lata temu, już nawet nie pamiętam dokładnie kiedy.

    Zapraszamy do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sok z piwy uwielbiam do wieczornej herbatki i relaksu po całym dniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast cukru wolalabym dodac miodu,ile na kilogram pigwy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata