Strony

czwartek, 13 listopada 2014

Kaszanka z warzywami


Biję się w piersi, że nie potrafię pisać w gwarze Śląskiej...
Tytułowa kaszanka to dla mnie krupniok!

Krupniok- czyli wyrób wędliniarski z kaszy, krwi, tłuszczu, oraz podrobów wieprzowych...

Kaszanka najlepiej smakuje podsmażona na maśle z odrobiną cebuli, albo upieczona na grillu.
Dziś proponuję wersję z dodatkiem podsmażonych warzyw.


Składniki:



1-2 kaszanki ( zależy od wielkości )
1 duża marchew
1 pietruszka- korzeń
1 czerwona cebula
1 mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
kawałek pora
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
suszony tymianek i majeranek


Przygotowanie:



Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry.
Kaszankę obieramy z osłonki.
Foremkę smarujemy odrobiną oleju, na dnie układamy pokrojoną w piórka cebulę.
Kaszankę układamy na warstwie cebuli.

W międzyczasie ustawiamy piekarnik na około 180C ( funkcja górna grzałka ).

Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy marchew, pietruszkę i por.
Kiedy warzywa zyskają złoty kolor, dodajemy pokrojoną paprykę oraz czosnek.
Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym tymiankiem i majerankiem.
Warzywa przekładamy do foremki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
Całość pieczemy około 15-20 minut ( tak, aż warzywa zrobią się miękkie ).

Taką kaszankę możemy też śmiało przygotować latem na grillu.









7 komentarzy:

  1. jakoś nigdy nie jadłam kaszanki w takim towarzystwie, zazwyczaj jem ją samą więc fajna będzie odmiana:) wykorzystam Twój pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli kaszanka jest z dobrego źródła i jeśli jest tak podana jak u Ciebie to już jest doskonałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj z bardzo dobrego źródła :) mam to szczęście, że co jakiś czas dostaję świeżą dostawę wyrobów ze świniobicia :)

      Usuń
  3. Ogólnie nie przepadam za kaszanką, ale Twoje danie tak kusząco wygląda, że chętnie spróbowałabym kaszanki w tak doborowym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nasza pyszna, swojska kuchnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kaszankę i często zamieniłbym ją np. za schabowego. Niestety w domu kaszankę lubię tylko ja.Bardzo smakowicie przygotowana i podana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nawet lepiej dla Ciebie :) nie musisz obawiać się, że ktoś będzie wyjadał Ci z talerza :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata