Strony

środa, 10 grudnia 2014

Zupa grzybowa


Jesień zatrzymana w słoiku...
Zapach lasu... Grzyby... Zupa grzybowa!
A dokładnie zupa z suszonych grzybów leśnych.
Smak naszej zupie nadają też podsmażone warzywa...
Już niedługo Wigilia...
Czy na Waszym stole także pojawi się talerz zupy grzybowej?

 

Składniki:



100 g suszonych grzybów leśnych
1 duża marchew
2 pietruszki
1 duży por
2-3 liście laurowe
ziele angielskie
2-3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
5-6 łyżek kaszy manny
domowa przyprawa do zup
3 łyżki śmietany 18%


Przygotowanie:



Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia.
Marchew i pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Por kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy pokrojone warzywa i przesmażamy je.

Namoczone grzyby przelewamy wraz z wodą do garnka.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i 2 łyżki przyprawy do zup.
Zawartość garnka zagotowujemy.
Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa.
Całość uzupełniamy wodą ( sami musimy określić gęstość naszej zupy -
jeśli będziemy ją podawać z makaronem, możemy dolać więcej wody ).
 Kiedy składniki zmiękną zagęszczamy zupę kaszą manną.
Pod koniec gotowanie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.

Każdą porcję zupy podajemy z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany.









1 komentarz:

  1. U mnie oczywiście obowiązkowo będzie grzybowa, ale z wywaru z suszonych grzybowego (a grzybki np. do pierożków). Taką treściwą zupę jaką ugotowałaś uwielbiam. Pięknie wygląda i pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata