Strony

wtorek, 3 lutego 2015

Kaczka pieczona po mazursku


Kaczka po mazursku to kolejna pozycja na liście moich kulinarnych wyzwań...
To także kolejna pozycja z "Kuchni polskiej" - mojej ulubionej książki kucharskiej.
Królewskie połączenie kaczki z grzybami leśnymi zachwyci na pewno wielu z Was!
Jako dodatek wybrałam zapiekane ziemniaki oraz sałatkę z buraków.
Przepis wzbogaciłam dodatkiem świeżego tymianku, który nadał wspaniałego aromatu...
Kaczka zapieczona w sosie grzybowym nabrała cudownego smaku!
Delikatne mięso, chrupiąca skórka... Czego chcieć więcej?
Kochani zapraszam do stołu :)


Składniki:



kaczka
150 ml śmietany
40 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
świeży tymianek
natka pietruszki
sól, pieprz
majeranek
2 żółtka


Dodatkowo:



3-4 buraki
1 winne jabłko
odrobina soku z cytryny
świeży tymianek
łyżeczka chrzanu


Przygotowanie:



Kaczkę myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szyję i skrzydła.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i drobno poszatkowanym tymiankiem.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia.

Następnego dnia piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja górnej grzałki ).
Kaczkę umieszczamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Buraki gotujemy w łupinkach do miękkości, następnie obieramy je ze skórki.
Ugotowane buraki studzimy i kroimy w kosteczkę.
Obrane jabłko trzemy na tarce, następnie łączymy je z burakami.
Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, oraz odrobiną chrzanu.
Całość posypujemy poszatkowanym tymiankiem.

Namoczone grzyby gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Obgotowane grzyby odcedzamy z wywaru.
Od czasu do czasu kaczkę podlewamy wywarem z grzybów.
Kaczka powinna znajdować się w piekarniku przez około 1,5 godziny.
Upieczoną kaczkę porcjujemy, częściowo pozbywając ją kości.
Kawałki mięsa ponownie układamy w naczyniu do zapiekania.

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na złoty kolor.
Powstały sos z kaczki przecieramy przez drobne sito.
Żółtka jajek ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy do nich gęstą śmietanę.
Lekko wystudzony sos zagęszczamy masą jajeczną.
Obgotowane grzyby drobno szatkujemy.
Przesmażoną cebulę i grzyby dodajemy do sosu.
Mięso kaczki zalewamy sosem grzybowym i ponownie wkładamy do piekarnika.
Całość zapiekamy przez około 20 minut.

Porcje kaczki wykładamy na talerz wyłożony pieczonymi ziemniakami.
Całość polewamy gęstym sosem grzybowym, z wierzchu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Jako dodatek podajemy sałatkę z buraków i jabłek.






21 komentarzy:

  1. cuuudowności !!!!! obiad po prostu idealny, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam... palce lizać Agatko. I to nie tylko czytając przepis ale Twoje zdjęcia są tak wymownie piękne :) Danie z kaczuszką ... wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaproszenie przyjęte Agato, możesz podawać do stołu, już się doczekać nie mogę by skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to danie powinno się nazywać kaczka po królewsku-pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu bardzo się cieszę, że kaczka przypadła Ci do gustu :)
      Masz rację, nazwa powinna być zmieniona na "kaczka po królewsku" - to jest wyjątkowy przepis!
      A kaczka wyszła idealnie :)

      Usuń
  5. apetycznie przyrumieniona;) wpraszam się na kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) przepięknie się zarumieniła :)
      Musiałam bardzo pilnować, żeby jej nie przypalić :)

      Usuń
  6. No to teraz narobiłaś mi smaka :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) ruszaj na polowanie i przygotuj kaczuchę ;)

      Usuń
  7. Wow :) Zjadłabym tak podana kaczuchę :))

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedy znowu będziesz robić taka kaczkę? to przyjade do Ciebie w goscie :) bardzo smakowicie wyglada :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Agatko kaczuszka przecudnej urody i te dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda twoja kaczuszka Agatko :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie przygotowana kaczuszka :) Chętnie skorzystam z przepisu, jak tylko dorwę kaczkę! Dziś nawet piekłam jedną taką wiejską, ale połowę tylko miałam, więc nie dało się jej nadziać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ kaczka nie była niczym nadziewana :)
      Upieczona w całości, potem porcjowana i zapieczona w sosie grzybowym :)

      Usuń
  12. Cudnie rumiana ta kaczka... i jeszcze grzyby... Pycha!
    PS. Ja też bardzo lubię "Kuchnię polską". :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zawsze zazdroszczę osobom, które tak pięknie podają kaczkę, wbrew pozorom, to sztuka......

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata