Strony

niedziela, 8 marca 2015

Tort kawowo - chałwowy z wiśniami


Drogie Panie chcę Was dziś ugościć wyjątkowo pysznym torcikiem :)
Intensywnie kawowy aromat...
Słodycz chałwy i cierpki posmak wiśni...
Dla mnie idealne połączenie - tort nie jest przesłodzony.


Składniki:



Biszkopt:



400 g margaryny do wypieków
400 g mąki pszennej 
1,5 szklanka cukru
6 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek kakao
1,5 szklanka mleka


Krem:



500 ml śmietanki kremówki 30%
60 ml mocnej kawy
3-4 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:



150 ml śmietany kremówki 30%
100 g chałwy 
wiśnie w likierze
dżem wiśniowy
ziarna kawy


Polewa:



0,5 kostki margaryny do wypieków
2 łyżki cukru
1 jajko
4 łyżki kakao


Przygotowanie:



Margarynę do wypieków ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
Do masy dodajemy na przemian pozostałe składniki przeznaczone na biszkopt.
Całość miksujemy na gładką masę.

W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja termoobieg ).

Gotową masę dzielimy na 2 części i przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.
Drugą część ciasta pieczemy tak samo jak pierwszą.
 Oba placki pozostawiamy do wystudzenia.

W zaparzaczu przygotowujemy mocny napar z kawy i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy za pomocą miksera.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i napar z kawy.
Do kremówki wlewamy żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wydrylowane wiśnie łączymy z dżemem wiśniowym.
Spód ciasta nasączamy likierem wiśniowym, następnie posypujemy go rozdrobnioną chałwą.
Posypany spód smarujemy mieszanką dżemu wiśniowego.
Całość pokrywamy połową tężejącego kremu.

Drugi placek ciasta przekrawamy tak aby powstały dwa.
Obie części nasączamy likierem wiśniowym.

Pierwszą częścią przykrywamy warstwę kremu.
Ponownie kładziemy krem i przykrywamy go ostatnią częścią ciasta.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Margarynę topimy w rondelku i lekko studzimy.
Jajko ubijamy z cukrem i kakao za pomocą blendera.
Do ubitej masy powoli wlewamy margarynę - nie przerywając miksowania.

Gotowy tort oblewamy polewą i ponownie odkładamy do stężenia.

Na koniec ubijamy śmietanę kremówkę z odrobiną cukru.
Kremówką dekorujemy brzeg tortu.
Możemy to zrobić za pomocą specjalnej szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego.
Całość dekorujemy ziarnami kawy.








38 komentarzy:

  1. Ale pyszny torcik, wygląda obłędnie, zamienisz się na kawałeczek w zamian za knoppersa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały torcik. Lubię takie smaki. Zabieram sobie kawałek. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!!! Na wielkie i mniejsze okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort z czekolada i wiśniami zawsze jest wspaniały. Ale z dodatkiem chałwy jeszcze nie próbowałam go zrobić :) Poza tym, pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Agatko obłędny tort. Zapisuję przepis, bo chodzi za mną tort z dodatkiem chałwy, która uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie chałwa sama w sobie jest za słodka, ale świetnie sprawdza się jako cukierniczy dodatek :)

      Usuń
  6. Obłędny!
    Wygląda jak z prawdziwej cukierni *_*
    Wszystkiego Najlepszego z okazji naszego święta ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały smak rozpływającej się w ustach chałwy, zapach kawy i kwaskowość wiśni. Dawno nie robiłam. Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dałabym się skusić na duży kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że mnie duży kawałek powalił :) musiałam zostawić sobie na "potem" :)

      Usuń
  10. Idealny ,masz rękę do tortów.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna propozycja na smaczy i piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękny :) Jestem pewna, że na jednym kawałku bym nie poprzestała!

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik wygląda obłędnie :) Cudnie Ci wyszedł :))

    OdpowiedzUsuń
  14. hmm, taki torcik to bym zjadła ... cały!!! ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ on fenomenalnie wygląda! To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. chałwa....mogłabym się nią smarować, tak bardzo lubię!!!!
    moja córa na chrzest miała właśnie tort chałwowy, jakie to było dobree!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. dostojny tort! pięknie wygląda też w przekroju, a połączenie kawy i chałwy jest bardzo udane!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dla takiego tortu zawsze znajdzie się powód do świętowania. ;) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. rewelacyjnie wygląda chętnie bym spróbowała taki pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudo! Ja teraz mam tak mało okazji do takich wspaniałych wypieków :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten tort to spełnienie marzeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. Troszeczkę ;) Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata