Strony

środa, 27 maja 2015

Zupa - krem z zielonych szparagów


Lekka zupa o kremowej konsystencji...
Zapewne zachwyci każdego, kto lubi szparagi!
Kremową zupę ze szparagów doceniam za cudowny smak i aromat...
Ale także bardzo lubię jej kolor...
Co wyróżnia mój przepis od pozostałych przepisów na krem ze szparagów?
Przede wszystkim dopełnienie smaku odrobiną oliwy, czosnku, oraz oregano...


Składniki:




szparagi ( 2 wiązki )
bulion warzywny lub drobiowy
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
świeże listki oregano 
sól, pieprz
2 łyżki masła


Przygotowanie:



Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy ich twarde końcówki.
W rondlu roztapiamy masło.
Szparagi obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki - około 2 cm każdy.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy je przez około 5-6 minut.
Następnie zawartość rondla podlewamy odrobiną bulionu.
Ważne, aby bulion był mało "intensywny"...
Najlepiej jeśli, użyjemy bulionu warzywnego lub drobiowego.
Dzięki temu, nie zabijemy delikatnego smaku szparagów.
Szparagi gotujemy w bulionie do miękkości - przez około 10 minut.
Następnie całość rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, możemy podlać go odrobiną bulionu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Ząbki czosnku drobno szatkujemy, następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię.
Zawartość patelni intensywnie mieszamy przez kilkanaście sekund, uważając aby nie przypalić czosnku.
Powinien on, uwolnić swój aromat i zmniejszyć intensywność smaku.

Kilka listków oregano drobno szatkujemy, mieszamy z czosnkiem i odrobiną oliwy.

Każdą porcję kremu podajemy z łyżeczką czosnkowo - ziołowej oliwy.






7 komentarzy:

  1. Pysznie u Ciebie, uwielbiam szparagi i taka zupką w sezonie się często zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja wciąż i wciąż przymierzam się do tego kremu :) Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja pamiętam jak sama długo się przymierzałam do kremowych zup :)

      Usuń
  3. u mnie właśnie z zieonych szparagów się skończyła z białych się pichci na jutro:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata