Strony

czwartek, 16 lipca 2015

Grillowany pstrąg z pesto z bazylii i pietruszki


Po jakże długich przebojach związanych z brakiem prądu, internetu wracam do wirtualnego świata :)
Zeszłotygodniowa burza nieźle mnie nastraszyła no i trochę odizolowała od czytelników bloga...
No ale nie ma się co dziwić, po takiej nawałnicy...
Przy okazji "czyszczenia lodówki" z jedzenia zabrałam się za ryby.
Pstrągi miały być propozycją na obiad - wyszła z nich całkiem smaczna kolacja...

Zapraszam Was zatem na pysznego pstrąga w ziołowo - czosnkowym pesto.


Składniki:



3-4 pstrągi
pęczek bazylii
pęczek pietruszki
3-4 ząbki czosnku
około 70 ml oliwy
sól morska

jako dodatek : ziemniaki, cukinia


Przygotowanie:



Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Pstrągi nacinamy z obu stron nożem, starając się oby nie uszkodzić całej struktury ryby.

Listki bazylii, natkę pietruszki oraz ząbki czosnku rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do masy stopniowo dodajemy oliwę.

Na tym kończą się podobieństwa związane z prawdziwym pesto.
Dodatek parmezanu i orzeszków mógłby spowodować, że ryba się przypali.

Rybę możemy przygotować na dwa sposoby - na grillu lub piekąc w piekarniku.
Jeśli wybieramy pierwszą opcję pamiętajmy aby pstrągi układać na bardzo dobrze rozgrzanym grillu.
Natomiast w piekarniku, pstrągi pieczemy w 180C  ( funkcja górna grzałka ).

Pstrągi nacieramy z zewnątrz i od środka solą.
"Pesto" wcieramy w nacięcia ryby.

Aby nie przypalić ziół, pstrągi dodatkowo wkładamy w sakiewki wykonane z pergaminu.

Całość grillujemy przez około 25-30 minut.
Po upływie około 15 minut, pstrągi przewracamy na drugą stronę. 

Pstrągi podałam z pieczonymi ziemniakami i grillowaną cukinią.










21 komentarzy:

  1. ten pstrąg musi być pyszny! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pstrąg nie dość, że ładnie wygląda, bo go tak świetnie ponacinałaś, to z moim ulubionym pesto. Chętnie zjadłabym właśnie dzisiaj na obiad. Kto wie, może właśnie dałaś mi podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie upalne dni sprawdza się doskonale jako propozycja obiadowa :)

      Usuń
  3. Uwielbiam pstrąga a tak dawno nie jadłam, Twój wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię pstrągi i jak dawno ich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super sprawa :)) Pyszna rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna rybka, takiego grilla to ja lubię , nawet bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grillowanie nie musi oznaczać przypalonych kiełbasek ;)

      Usuń
  7. To zdecydowanie najpyszniejszy sposób na rybę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie z grilla, ślinka cieknie. Chętnie zjadłabym nawet na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale zrobiłaś mi smaka na rybkę z grila!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam ryby z grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata