Strony

czwartek, 8 sierpnia 2013

Ogórki z Tabasco


Niecałe dwa tygodnie temu miałam okazję spróbować tych pyszności :)
Długo nie trzeba było czekać na to, żebym sama zabrała się za przygotowanie własnych zapasów. 
Mam nadzieję, że wyjdą tak pyszne, jak te które jadłam ostatnio. 




Składniki:


1 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku
1,5 łyżki soli
1/2 szklanki octu 10%
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki tabasco ( czerwone )
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:


Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plastry szerokości 1 cm. 
Czosnek obieramy, następnie całe ząbki łączymy z plastrami ogórków i zasypujemy je solą. Wszystko pozostawiamy na około 3-4 godziny - do czasu kiedy ogórki puszczą wodę i przejdą zapachem czosnku.
Z octu, cukru, tabasco i oliwy robimy zalewę. Wszystkie składniki zagotowujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. 
Po 3-4 godzinach ogórki zalewamy zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin - najlepiej jeśli zostawimy je w tej zalewnie na całą noc.
Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików i zalewamy je zalewą.
Pasteryzujemy 4-5 minut. 

Z jednego kilograma ogórków wychodzą 3 słoiki o pojemności 330 ml.







2 komentarze:

  1. Robiłam te ogórki tyle, że z zielonym tabasco - lekko pikantne i słodkawe. Całkiem fajny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie robię.😀Anna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata