Znany chyba w każdym domu w Polsce...
Nie trzeba o nim wiele pisać- dla mnie połączenie idealne!
Wołowina, pieczarki i papryka...
Składniki:
1 kg wołowiny ( na gulasz )
1 kg pieczarek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 średnie cebule
1 mała ostra papryczka ( może być konserwowa )
3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
łyżka masła
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Umyte mięso osuszamy ręcznikiem i kroimy w paski, następnie posypujemy je solą i pieprzem.
Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z każdej strony.
Kiedy mięso zarumieni się z każdej strony, zalewamy je wodą oraz dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz drobno posiekaną ostrą paprykę.
W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, następnie przesmażamy ją na patelni.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Do zarumienionej cebuli wrzucamy pieczarki i smażymy tak długo, aż wyparuje z nich woda.
Kiedy mięso zmięknie dodajemy do niego przesmażone pieczarki.
Jeśli jest taka potrzeba dolewamy do garnka wody, tak aby zakrywała składniki.
Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz przesmażony na maśle koncentrat pomidorowy.
Całość możemy zagęścić odrobiną mąki.
Agatko miła Agatko.....jaka ładna porcja :)
OdpowiedzUsuńBrzmi dobrze, wygląda dobrze, znaczy musi być dobre :D
OdpowiedzUsuńDodane do przepisów do zrobienia - nie dziś i nie jutro, bo mi pół gara gulaszu w lodówce zalega, ale kiedyś zrobię ;)
Oj było dobre :) ale taki dobry gulasz też bym zjadła ze smakiem :)
Usuń