Strony

wtorek, 15 lipca 2014

Ciasto "Łabędzi puch"


Kolejna porcja słodkości...
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy wyczytałam w przepisie, że do ciasta dodaje się bułki...
Pierwsza myśl - bleee
 Odszczekuję owe "bleee"
Ciasto wyszło rewelacyjne!


Składniki:


Biszkopt:



6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:



2 duże czerstwe bułki ( typu kajzerka )
3 szklanki mleka
100 g wiórków kokosowych
1 kostka masła
0/5 kostki Palmy z murzynkiem
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki cukru

Posypka:



100 g wiórków kokosowych
1,5 łyżki masła
0,5 szklanki cukru


Przygotowanie:



Biszkopt przygotowujemy według przepisu, który znajduje się tutaj.

Szklankę mleka, 0,5 szklanki cukru, 100 g wiórków kokosowych
 oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w garnku.
Całość gotujemy 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.
Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Bułki zalewamy dwoma szklankami mleka i zostawiamy do czasu, aż całkowicie zmiękną.

Masło i Palmę z murzynkiem ucieramy za pomocą miksera.
Namoczone bułki łączymy z masą kokosową.
Masę kokosową dodajemy stopniowo do ucieranego masła.

 Biszkopt przecinamy wzdłuż, tak aby powstały dwa placki.
Krem dzielimy na pół.
Pierwszą część biszkoptu pokrywamy kremem,
następnie kładziemy drugą część biszkoptu i smarujemy pozostałą częścią kremu.

Na patelnie kładziemy 1,5 łyżki masła, cukier oraz wiórki kokosowe.
Całość prażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Kokos powinien uzyskać złocisty kolor.

Gotową posypką posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.









10 komentarzy:

  1. Ciasto piękne musi być pyszne, puszyste :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i apetycznie...Uwielbiam wiórki kokosowe, więc to ciasto zdecydowanie dla mnie...Muszę koniecznie kiedyś go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam to ciasto . Poleciła mi je teściowa mojej sąsiadki, która piecze je już od ładnych kilku lat :) Zdjęcia nie ma, bo zniknęło bardzo szybko, takie jest pyszne :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastica torta!!! bravissima!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wyjadać ten krem prosto z miski :) A u mnie w domu dodatkowo blaty ciasta smaruje się warstwą dżemu z czarnej porzeczki i dopiero kładzie się masę, polecam wypróbować :)
    Bardzo lubię to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo często to ciasto i muszę przyznać że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerza. Polecam naprawdę warto je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super ciasto!!! Wyglada smakowicie i na pewno świetnie smakuje! wypróbuje niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ulubione ciasto mojej córki, tanie, szybkie i super pyszne!!!! Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre ciasto �� tylko mam troszeczkę inny przepis��

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam ja mam jedno pytanie odnośnie przygotowywania kremu czy ta bułka namoczona w mleku musi być odciśnięte Czy trzeba ją dodać razem z tym mlekiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata