Strony

środa, 16 lipca 2014

Sałatka z tuńczykiem


Sałatka, którą przygotujemy w 15 minut...
Kolejna sałatka, która poratuje nas jeśli zawitają w naszym domu niespodziewani goście...



Składniki:



1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ( 2 x 200 g )
mała kapusta Pekińska
 1 łyżka majonezu


Sos:



3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
2 gałązki świeżej bazylii
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano


Przygotowanie:


Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Kapustę Pekińską drobno szatkujemy i wrzucamy do miski.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników.

Świeżą bazylię i ząbki czosnku drobno siekamy.
Wszystkie składniki przeznaczone na sos dokładnie ze sobą mieszamy.

Sałatkę polewamy sosem, dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.





3 komentarze:

  1. Oj, już głodnieję :) Przepysznie wygląda ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super:) Bardzo lubię wszelkie warianty sałatek z tuńczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam tuńczyka :) zwłaszcza w sosie własnym...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata