Strony

czwartek, 4 grudnia 2014

Duszona przepiórka w sosie ziołowo - pomarańczowym


Takie maleństwa trafiły dziś na mój talerz.
Przepiórka to mój kolejny debiut w kuchni - delikatne mięso o wspaniałym smaku.
Cudowny aromat mięty wydobywa z przepiórki to, co najlepsze...
Sok i skórka z pomarańczy w połączeniu z ziołowym likierem tworzy idealną marynatę!
Tuszka delikatnie zarumieniona na maśle...
Co do ptaka? Kremowy mus z selera i jabłek.
Nie za dużo? Uwierzcie mi - te składniki idealnie ze sobą współgrają!
Zatem ruszajcie na polowanie :) 
Niech przepiórka trafi i na Wasze talerze!


Składniki:



 przepiórka po 1 na osobę
( ja przygotowałam 2 sztuki )
150 ml bulionu warzywnego
1 pomarańcza
50 ml ziołowego likieru ( np. Becherovka )
3-4 łyżki masła
30 ml śmietanki 18%
2 ząbki czosnku
suszony majeranek
sól, pieprz


Dodatkowo:



około 300 g selera
1 jabłko ( np. szara reneta )
odrobina mleka lub śmietanki 
gałka muszkatołowa 
sól, pieprz


Przygotowanie:



Przepiórki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Tuszki nacieramy solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Pomarańczę dokładnie szorujemy i oblewamy wrzątkiem.
Skórkę trzemy na drobnych oczkach tarki.
Mięso układamy na półmisku, posypujemy skórką z pomarańczy oraz listkami mięty.
Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy oraz likierem ziołowym.
Przepiórki odstawiamy na kilka godzin do lodówki do "przegryzienia".

W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy go w kostkę.
Seler wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody.
Kiedy seler zmięknie dodajemy obrane ćwiartki jabłek.
Całość gotujemy jeszcze kilka minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody.
Seler rozdrabniamy za pomocą miksera na gładki mus z dodatkiem śmietanki lub mleka.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Patelnię nagrzewamy z odrobiną masła.
Przepiórki podsmażamy na złoty kolor z każdej strony, następnie podlewamy płynem z marynaty.
Kiedy alkohol wyparuje, tuszki zalewamy bulionem warzywnym.
Mięso dusimy na małym ogniu do miękkości ( około 30 minut ).
Kiedy mięso zmięknie, do sosu dodajemy rozgniecione ząbki czosnku.
Sos redukujemy zwiększając płomień pod patelnią.
Pod koniec sos zabielamy śmietaną, całość doprawiamy solą i pieprzem.








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata