Strony

niedziela, 14 czerwca 2015

Dorsz zapiekany z koperkiem na pergaminie


Znakomita propozycja obiadowa na upalne dni :)
Filet z dorsza zapieczony z świeżym koperkiem i odrobiną czosnku na pergaminie...
Doprawiony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Jako dodatek młode ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Taaak - nie mogłam się oprzeć, kiedy zobaczyłam na straganie młode ziemniaki!
To była trafna decyzja.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje moja dzisiejsza propozycja na rybkę :)


Składniki:



filety z dorsza
czosnek- jeden ząbek na porcję ryby
koperek
świeżo zmielony kolorowy pieprz
500 g młodych ziemniaków
2-3 łyżki masła 
oliwa


Przygotowanie:



Wyszorowane młode ziemniaki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości.

Filet z dorsza porcjujemy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
Na rozgrzanej patelni układamy pergamin.
Delikatnie skrapiamy go oliwą, następnie układamy kawałki dorsza.
Rozgnieciony ząbek czosnku, oraz odrobinę koperku kładziemy obok dorsza.
Mają nadać rybie lekki posmak- a nie zdominować ją swym aromatem.
Filety zapiekamy na pergaminie z obu stron przez kilka minut.

Dorsza podajemy z młodymi ziemniakami.
Ziemniaki nacinamy, w nacięcia wkładamy kawałki masła.
Z wierzchu posypujemy koperkiem.








18 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, w dodatku bez soli, super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sól powoduje, że ryba puszcza wodę- dlatego zamiast ładnego kawałka ryby często robi się nam "rybia papka"
      Zresztą w tej propozycji pieprz czosnek i koperek wystarczają całkowicie :)

      Usuń
  2. Oczywiście, że smaczny obiad. Ryba i młode ziemniaczki to obowiązkowy obiad na lato. Zapachniało aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wcale mnie to nie dziwi, bo zapach był nieziemski ;)

      Usuń
  3. Agatko pyszna propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie wyszedł :) I zarumieniony i z koperkiem, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. matko, ale wymyśliłaś <3 fantastycznie, prosto,klasyk!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :-) rozbawiłaś mnie :-) te "klasyki" są najsmaczniejsze :-)

      Usuń
  6. Też niedawno robiłam dorsza! Pyszna rybka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Młode ziemniaczki i taka rybka - to musiało przepysznie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A to tylko zwykła rybka :-) była przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorsza bardzo lubię, twoja rybka pyszna :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata