Strony

środa, 24 czerwca 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i botwinką


Sama nie wiem jak wpadłam na ten pomysł...
Planowałam zrobić pierogi z truskawkami... 
Truskawki zjadłam, a w kuchni zaczęłam wielką improwizację :)
W sumie to była bardzo dobra decyzja!



W lodówce zalegała mi od kilku dni botwinka... 
Hmmm czy to była jeszcze botwinka? 
Na straganach częściej można już spotkać wielkie bulwy młodych buraków...
No ale co zrobić? A no nie marudzić - lepić pierogi!

Składniki:



300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany

pęczek botwinki
100 g kaszy gryczanej palonej
2-3 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz


Przygotowanie:



Ciasto na pierogi przygotowujemy wg przepisu, który znajduje się tutaj.

Botwinkę kroimy w drobną kostkę.
Łodygi oraz liście botwinki również drobno szatkujemy.
Botwinkę wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę masła i przesmażamy kilka minut.
Do przesmażonej botwinki dodajemy kaszę gryczaną.
Całość podlewamy zimną wodą - około pół szklanki.
Zawartość patelni dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut.
 W tym czasie kasza i botwinka powinny zmięknąć.
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki.
Farsz z botwinki nakładamy na porcje ciasta, następnie zlepiamy brzegi tworząc pierogi.

Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody.
Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody, gotujemy je przez około 2-3 minuty.

Pierogi możemy podsmażyć na maśle z odrobiną cebulki.







16 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie do farszu :) na pewno warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przy okazji robienia pierogów koniecznie zrób też kilka z takim farszem... Na pewno miło się zaskoczyczysz :-)

      Usuń
  3. och, zjadłabym albo nieee...bo szkoda, takie ładne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. No to mamy takie samo zdanie na ten temat :-) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Świetny pomysł na farsz. Łączyłam ostatnio botwinkę z pęczakiem i jestem pewna, że z gryczaną smakuje ona równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś lubi kaszę gryczaną, to popołączenie na pewno mu zasmakuje :-)

      Usuń
  6. Pomysł rewelacyjny, jestem ciekawa jak smakują takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Choć uwielbiam pierogi z truskawkami to i te z botwinką zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno by mi smakowały :)) Cudnie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata