Zawsze się przy nich tak napracuję, że nawet nie mam siły robić zdjęć.
Tym razem wręcz relaksowałam się robiąc pierogi :)
No i farsz w letnim wydaniu!
Mam nadzieję, że zasmakują Wam pierogi z mojego przepisu...
Mam nadzieję, że zasmakują Wam pierogi z mojego przepisu...
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
50 g masła
1 jajko
3-4 łyżki śmietany 18%
Farsz:
300 g świeżego szpinaku
150 g sera z niebieską pleśnią
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki, 2 łyżki masła, pieprz
Przygotowanie:
Do przesianej przez sito mąki dodajemy jajko, masło oraz śmietanę.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na gładką masę.
Liście szpinaku dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Szpinak wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez około 2-3 minuty.
W międzyczasie czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Do podsmażonego szpinaku dodajemy czosnek oraz rozdrobniony ser pleśniowy.
Całość podsmażamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy bardzo cienko.
Z ciasta przy pomocy szklanki lub specjalnej formy wykrawamy kółka.
Następnie nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody.
Czekamy aż wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie odcedzamy.
Pierogi polewamy odrobiną roztopionego masła,
oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
dawno nie jadłam, a uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie pierogi i mam taką samą maszynkę do lepienia, bardzo ułatwia pracę:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ta maszynka bardzo mi pomaga :) zwłaszcza przy masowej produkcji pierogów :)
UsuńMuszę w końcu wypróbować ostatnio polubiłam szpinak :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak Ja :) teraz sprawdzam w jakiej wersji smakuje mi najbardziej :)
UsuńFantastyczny farsz, pyszne pierogi. A jakie ładne. Koronkowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ze szpinakiem .Dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńi ja dołączę do miłośników pierogów ze szpinakiem Mniam
OdpowiedzUsuń